Expozice Příběh Pražského hradu


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Stálá expozice Příběh Pražského hradu je situována do jedněch z nejstarších a nejpřitažlivějších hradních prostor - gotického podlaží Starého královského paláce. Představuje nejen historická fakta a průřez vývoje Pražského hradu, ale prostřednictvím různorodých předmětů nabízí poutavou mozaiku všedního, každodenního života a precizního dobového umění a řemesel. Snad právě toto pestré svědectví předmětů, které poodhalí mnohá tajemství, vyzve náštěvníky k následné zasvěcené pouti areálem Pražského hradu, motivované získanými informacemi a zajímavostmi.


Již od konce 19. století odborníci zvažovali způsob, jak zachytit a nejširší veřejnosti představit kontinuitu proměn hradního areálu.  V tomto duchu byla v dubnu 2004 otevřena stálá expozice Příběh Pražského hradu, vybudovaná pod záštitou prezidenta České republiky Václava Klause.

Pražský hrad je národní kulturní památka prvořadého významu, která názorně dokumentuje více jak tisíceiletý vývoj architektury, je spojena s našimi národními dějinami vyvěrajícími z mytického dávnověku.

Pulzující organismus s vlastním vnitřním životem střeží místo odpočinku  nejuctívanějšího zemského patrona sv. Václava a dalších zemských světců - sv. Ludmily, sv. Vojtěcha a sv. Víta i významných panovníků, jakými byli například Přemysl Otakar II., Karel IV. či Rudolf II, je schránou českých korunovačních klenotů a Svatovítského pokladu, je sídlem hlavy státu.

  Otevřeno denně Čas
Letní turistická sezóna 1. duben – 31. říjen 9:00 – 17:00
Zimní turistická sezóna 1. listopad – 31. březen 9:00 – 16:00

Fotografie a videa

Pražský Hrad

prazsky-hrad-4.jpg
Pražský hrad je nejnavštěvovanější českou památkou a svou rozlohou se řadí k největším hradním komplexům na světě – rozkládá se na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních. Patří mezi symboly české státnosti a je sídlem prezidenta České republiky. Jeho architektura je výjimečně rozmanitá. Vedle románské baziliky se zde nachází stavby gotické, renesanční i klasicistní. Areál hradu je místem, na kterém se odehrávají významné kulturní a společenské akce.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz