Okruh C


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Prohlídka zahrnuje shlédnutí expozice Svatovítského pokladu, který se nachází v kapli svatého Kříže a návštěvu Obrazárny Pražského Hradu.


Stálá výstava Svatovítského pokladu představuje 139 předmětů vysoké historické a umělecké ceny, mimo jiné náročně zdobené relikviáře, monstrance a jiné liturgické náčiní včetně bohatě vyšívaných rouch. Většina předmětů je zhotovena z pozlaceného stříbra či ryzího zlata.

V Obrazárně Pražského hradu jsou po celý rok vystavena díla z proslulých sbírek císaře Rudolfa II. Mezi více než stovkou unikátních děl nechybí obrazy Tiziana, Aachena či Rubense.

Vstupujeme-li do Hradu Severní (Pacassiho) branou, pak na západní straně severního křídla, vpravo od průchodu za branou, bývaly konírny, které císař Rudolf II. nechal r. 1583 přestavět na dvě nádherné stáje pro své španělské koně.

Koncem 50. let bylo rozhodnuto zřídit zde v přízemí severního a západního křídla Obrazárnu Pražského hradu. Vznikla nová galerie podle projektu architektů Františka Cubra a Josefa Hrubého, která byla otevřena v roce 1965. Její součástí byly i pozůstatky zdiva kostela Panny Marie z konce 9. st., který postavil přemyslovský kníže Bořivoj I. Kostel vyhořel asi v polovině 13. st. a již nebyl obnoven.

  Otevřeno denně Čas
Letní turistická sezóna 1. duben – 31. říjen 9:00 – 17:00
Zimní turistická sezóna 1. listopad – 31. březen 9:00 – 16:00


Pražský Hrad

prazsky-hrad-4.jpg
Pražský hrad je nejnavštěvovanější českou památkou a svou rozlohou se řadí k největším hradním komplexům na světě – rozkládá se na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních. Patří mezi symboly české státnosti a je sídlem prezidenta České republiky. Jeho architektura je výjimečně rozmanitá. Vedle románské baziliky se zde nachází stavby gotické, renesanční i klasicistní. Areál hradu je místem, na kterém se odehrávají významné kulturní a společenské akce.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz