Prohlídkový okruh „Kuchyně“


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Druhý prohlídkový okruh s názvem Kuchyně rozšiřuje prohlídku hradu o provozně hospodářské zázemí, lze tedy nahlédnout i do dalších praktických činností, bez nichž by provoz šlechtického sídla nebyl možný. Návštěvníci uvidí prostory, které byly určeny pro sloužící – hejtmanská kancelář, strážnice, fraucimor, kuchyně. Gotický sál má za cíl seznámit návštěvníky s archeologickými nálezy na hradě a přenesenými malbami ze zaniklého kostela v Doupově.


Západní parkán
Prohlídka druhého okruhu začíná na místě dnes již nedochovaného paláce. Jsou zde patrné stopy po stavbě a spolu s dalšími prostory si lze uděla představu o celkové dispozici hradu.

Hospodářské sklepy
Ve třech místnostech sklepů jižního paláce je možné nahlédnou do lednice, kde se skladovaly rychle se kazící potraviny, dále do mléčného sklepa a sklepa na uložení vína a dalších potravin.

Vnitřní nádvoří
Vnitřní návoří překvapí svou členitostí, ale i funkčností. Je možné nahlédnou do dodnes funkčního odtokového systému, který odvádí veškerou dešťovou vodu ven z hradu.

Sklepy severního paláce
Sklepy pod severním palácem hradu sloužily v minulosti také hospodářským účelům, dnes jsou však zařízeny filmovou kulisou jako vězení. Filmů se na švihovském hradě natáčelo hned několik.

Gotický sál
Přízemní patro severního paláce bylo dříve používáno jako skladiště, kuchyně a v posledním období vývoje hradu jako hospodářského stavení také jako byty. Dnes jsou zde vystaveny tranfery gotických maleb a postupně zde vzniká archeologická výstava.

Strážnice
Prostor sloužil jako obranná bašta pro strážné - připomínají nám to střílny i zbytek padací lávky, která vedla ven z hradu přes vodní příkop.

Hejtmanská kancelář
V prostoru pod kaplí, v místnosti, kde dřív byl vchod na hradní ochoz pokračuje prohlídka ukázkou pracovny, která zároveň sloužila jako obytný prostor. Vybavení kanceláře je doplněno knihovnou.

Severovýchodní parkán
Spojnicí mezi prostorem pod kaplí a černou kuchyní je severovýchodní parkán - prostor mezi obytným palácem a hradební zdí. Dříve se zde pohybovli obránci hradu, ale sloužil i pro skladování či skládku odpadu.

Černá kuchyně
Prostor bývalé černé kuchyně byl obnoven až před několika lety. Replika krbových kamen připomíná způsob vaření na otevřeném ohni. Vystaveny jsou zde kuchyňské potřeby používané po několik staletí.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky Poslední prohlídka
Duben So + Ne + svátky 10:00 - 15:00 50 minut 15:00
Květen Út - Ne + svátky 10:00 - 16:00 50 minut 16:00
Červen

Út - Pá

10:00 -16:00

50 minut

16:00

  So + Ne + svátky 10:00 - 17:00 50 minut 17:00
Červenec Út - Ne + svátky 9:30 - 17:30 50 minut 17:30
Srpen Út - Ne + svátky 9:30 - 17:30 50 minut 17:30
Září Út - Ne + svátky 10:00 - 16:00 50 minut 16:00
Říjen So + Ne + svátky 10:00 - 15:00 50 minut 15:00

Fotografie a videa

Státní hrad Švihov

statni-hrad-svihov-1.jpg
Státní hrad Švihov je skvostem, který stojí za to vidět zblízka, pokud možno ze všech stran a ještě lépe opakovaně. Unikátní vodní hrad nedaleko města Klatovy v Plzeňském kraji je otevřen veřejným prohlídkám i letním festivalům. Hrad je chráněn jako národní kulturní památka ČR. Natáčely se zde filmy Tři oříšky pro popelku, Tři životy nebo Zbojníci.
Mapa - Státní hrad Švihov

Žižkova, 340 12, Švihov

Telefon: +420 376 393 378
E-mail: svihov@npu.cz
Web: http://www.hradsvihov.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz