Prohlídkový okruh „Hrad“


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


První prohlídkový okruh „Hrad“ seznamuje s historickým a stavebním vývojem švihovského hradu, představuje reprezentační prostory. Instalace místností přibližuje představu života panstva na šlechtickém sídle v 16. století. Prohlídka začíná v Červené baště, pokračuje přes vstupní halu do ložnice hradní paní, zavítá do hradní kaple, tanečního sálu, hodovní síně a je zakončena ve zbrojnici.


Červená bašta
Zde začíná prohlídka seznámení s historií pomocí modelu hradu také s jeho podobou na počátku 16. století a dalším stavebním vývojem. V interiéru bašty jsou dochovány vzácné malby datované kolem roku 1520. Interiér bašty je zařízen jako písárna.

Parkán u Červené bašty
Dnešní volný prostor parkánu byl dříve vyplněn další stavbou, která byly funkčně spojena s prostorem Červené bašty.

Vstupní síň
Vystoupáním po schodišti prohlídka pokračuje do vstupní prostory prvního patra severního paláce. Jsou zde dochovány fragmenty pozdně gotické výzdoby hradu.
Na stěně zdobí prostor odlitek části náhrobku Půty Švihovského z Rýzmberka, stavitele hradu.

Ložnice hradní paní
Soukromé komnaty hradní paní a jejich společnic připomíná ložnice - z každodenního života je zde vidět spaní, odkládání osobních věcí, připomínka náboženského života, ruční práce a jednoduchá nenáročná výbava tehdejší doby.

Kaple Panny Marie
Ve své době nezvyklým způsobem postavená kaple Nanebevzetí Panny Marie je dnes zdobena vynikajícími ukázkami gotického sochařství. Na severní stěně kaple je umístěna nástěnná malba, která na svatojiřské legendě ukazuje švihovský hrad, jak mohl pravděpodobně vypadat v době své dostavby.

Vrchní pavlán
Z pavlánu je možné dobře prohlédnout vnitřní obdélné nádvoří, výzdobu vnějších fasád, ale také náznak vnějšího opevnění hradu, které se nedochovalo, ale před několika lety byla na původním půdorysu hradeb postavena protipovodňová zeď.

Taneční sál
Nejvštší hradní sál slouží dnes především jako prostor pro svatební obřady nebo komorní koncerty. Při opravách hradu zde byl roku 1953 instalován renezanční kazetový strop ze zámku Dobrovice.

Hodovní síň
Hodovní síň je zařízena jednoduše a účelně. Zajímavostí je vnitřní výmalba, která je mladší a připomínám nám rod Kavků z Říčan a Habsburků.

Zbrojnice
Závěrečnou částí prohlídky je prohlídka zbrojnice s ukázkou mnoha druhů chladných i palných zbraní, zbrojí a dalších zajímavostí. Nahlédnout lze i do pravého hradního prevétu.

  Otvírací dny Čas Doba prohlídky Poslední prohlídka
Duben
So + Ne + svátky 10:00 - 15:00 60 minut 15:00
Květen
Út - Ne + svátky 10:00 - 16:00 60 minut 16:00
Červen
Út - Pá + svátky 10:00 - 16:00 60 minut 16:00
  So + Ne + svátky 10:00 - 17:00 60 minut 17:00
Červenec Út - Ne + svátky 9:30 - 17:30 60 minut 17:30
Srpen Út - Ne + svátky 9:30 - 17:30 60 minut 17:30
Září Út - Ne + svátky 10:00 - 16:00 60 minut 16:00
Říjen So + Ne + svátky 10:00 - 15:00 60 minut 15:00

Poslední prohlídka začíná s ukončením otevírací doby.


Fotografie a videa

Státní hrad Švihov

statni-hrad-svihov-1.jpg
Státní hrad Švihov je skvostem, který stojí za to vidět zblízka, pokud možno ze všech stran a ještě lépe opakovaně. Unikátní vodní hrad nedaleko města Klatovy v Plzeňském kraji je otevřen veřejným prohlídkám i letním festivalům. Hrad je chráněn jako národní kulturní památka ČR. Natáčely se zde filmy Tři oříšky pro popelku, Tři životy nebo Zbojníci.
Mapa - Státní hrad Švihov

Žižkova, 340 12, Švihov

Telefon: +420 376 393 378
E-mail: svihov@npu.cz
Web: http://www.hradsvihov.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz