Zřícenina hradu Valečov - Prohlídka


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Vstupní expozice představuje výstavku archeologických nálezů ze sbírek muzea v Mladé Boleslavi. Dále je k vidění hradní jádro se zděným palácem, sklaními komorami a chodbami. Zajímavostí je předhradí se skalními byty (obydlími), vězením a hladomornou.


Skalní byty Valečov

Skalní byty vznikly jako zimní tábor husitských vojsk, která místní pánové podporovali. Válčilo se pouze v létě a po zimě by vojevůdce dával těžko vojsko dohromady. Skalní byty poté sloužily jako vesnice, ve které žili chudí bezzemci i řemeslníci až do 19. století. U hradu Kosti pak byl takový byt obýván ještě po 1. světové válce. Pískovec má na povrchu skály vytvořenou kůru, která je pevnější než hornina uvnitř. Vytesat proto místnost v pískovci nemusí být tak obtížné. Křemenná zrnka jsou v Českém ráji převážně spojena kaolinickým tmelem jen v místě, kde se dotýkají. Kaolin je jílový minerál, a je-li namočený, pískovec ztrácí pevnost. Proto v Českém ráji platí zákaz horolezectví na vlhkém a mokrém pískovci.
  Otvírací dny Čas Doba prohlídky
Duben So+Ne 9-16 neomezeně
Květen - Srpen Út-Ne 9-18 neomezeně
Září - Říjen So+Ne 9-16 neomezeně


Zřícenina hradu Valečov

hrad-vlecov-4.jpg
Zbytky hradu Valečov nad Bosní v Českém ráji pomáhají vytvářet historický ráz severu Středočeského kraje. Hrad, který patří k nejkrásnějším skalním hradům u nás, pravděpodobně stával na místě pravěkého osídlení. Nejprve na kopci nad Bosní vzniklo na počátku 14. století dřevěné opevnění. To získalo po několikerém vypálení po husitských válkách pevnější kamennou konstrukci. Od poloviny 17. století pak bylo místo opuštěné.
Mapa - Zřícenina hradu Valečov

295 01, Boseň

Telefon: +420 603 837 024
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.bosen-obec.cz/valecov

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz