Hvězdárna dr. Antonína Bečváře

Hradní, 435 02, Most, Tel.: +420 724 820 209, tarantg@gmail.com
Most/Věda a technika - Most




Kupole mostecké hvězdárny Dr. A. Bečváře o průměru 4,5 m je osazena výkonným refraktorem (čočkovým dalekohledem) Gustav Hayde. Ten ve dne umožňuje po osazení speciálního filtru pozorování Slunce a jeho erupcí, večer pak pozorování planet, Měsíce a dalších objektů viditelného vesmíru. Za nepříznivého počasí má hvězdárna připravená audiovizuální pásma o zajímavostech z výzkumu sluneční soustavy a o novinkách v kosmonautice.

Od roku 1975 spadá mostecká hvězdárna pod hvězdárnu v Teplicích a jejím majitelem je město Most. Pro veřejnost jsou pozorování možná každou neděli od dvou hodin odpoledne do devíti večer a vždy při výskytu zajímavých úkazů na obloze.

V roce 1967 se začalo s rekonstrukcí zanedbaného hradního areálu. Hlavní budovy byly opraveny do roku 1970 a v té době byla pro veřejnost otevřena i hvězdárna. Vznikla přestavbou bývalé hradní kaple umístěné ve východní věži přímo nad příjezdovou cestou k hradu. Hvězdárnu vybudovali nadšenci - členové astronomického kroužku. Od roku 1975 je pobočkou teplické hvězdárny.

Dnes je majitelem město Most a hvězdárna v Teplicích provozovatelem. V letech 2001-2002 byl areál hradu kompletně rekonstruován a opravena byla i hvězdárna.

V kopuli hvězdárny je Přístrojové vybavení:

  • čočkový dalekohled typu Gustav Heyde

Hvězdárna je pravidelně otevřena každou neděli od 14:30 do 21 hodin.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz