Hlinka

793 99, Hlinka, Tel.: +420 554 642 043, hlinka@cbox.cz
Hlinka/Společnost - Hlinka




Území Hlinky patří do povodí Odry, resp. řeky Osoblahy. Severní hranici obce a současně státní hranici tvoří z větší části Sádecký potok. V severovýchodním cípu území obce, na hranici se Slezskými Pavlovicemi a u soutoku Sádeckého potoka s bezejmenným potokem pramenící v samotné vsi Hlinka, se nachází rozsáhlý Pavlovický rybník I.

(Zdroj: Wikipedie)

Z katastrální mapy obce z r. 1944 lze vyčíst , že jestě za války byla původní urbanistická struktura dobře dochována: podél silnice procházejí středem obce ve směru východ - západ byly o obou stranách rovnoměrně seřazeny zemědělské usedlosti s obytnými budovami kolmo štítem do ulice a se stodolami podél záhumení cesty. Velkostatek se stájemi a hospodářskými budovami byl v jihovýchodním okraji zastavěného území. Menší statek byl v Rylovce uprostřed polí asi 1 km východně od okraje obce. Také dvůr Nové Vrbno jestě existoval.

Dnes je většina původních zemědělských usedlostí - severně od silnice probíhající obcí zaniká. Ztratily se i domky podél potoka a na západním i východním okraji obce, kde zato vyrostly dvě farmy živočišné výroby bývalého státního statku.
Část severní záhumenní cesty je doplněna a obestavěna novějšími řádovými domky "bytovkami". Další dva bytové domy a ubytovna jsou v centru obce oproti kostelu. Zde je soustředěná občanská vybavenost. Budova Obecního úřadu, mateřská škola naproti kulturní dům a hostinec. Jen prodejna smíšeného zboží je vestavěna v jedné z "bytovek" na severním okraji zastavěného území.
Poválečný vývoj zasáhl do podoby obce nepříznivě. Původní domovní fond zanikl nebo zůstal zanedbán, nové bytové domy se svým měřítkem a vzhledem do venkovského prostředí nehodí. Zástavba obce působí někde neuspořádaně a chaoticky, malé usedlosti, které si doposud zachovaly původní historický vzhled jsou dnes čato ve špatném stavu.

Z původní zástavby "Rylovky" zůstal už jen jediný objekt, ostatní zanikly

  • Kostel svatého Valentina
  • Přírodní rezervace Velký Pavlovický rybník
  • Pomník padlých v první světové válce

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz