Hlína

664 91, Hlína, Tel.: +420 546 421 129, ou.hlina@worldonline.cz
Hlína/Společnost - Hlína




Hlína

hlina-2.jpeg
Obec Hlína leží na severovýchodě od města Ivančice. Leží na trase pěších turistických stezek v atraktivním prostředí lesního komplexu Bučína, do části uzemí zasahuje Přírodní park Bobrava s hustou sítí pěších stezek. V dubnu 2007 byla na Hlíně slavnostně otevřena rozhledna, vysoká 22 metrů, která nese jméno ivančického rodáka Vladimíra Menšíka. Rozhledna je velmi žádanou atraktivitou regionu a je velmi vyhledávána turisty po celý rok.
Mapa - Hlína

664 91, Hlína

Telefon: +420 546 421 129
E-mail: ou.hlina@worldonline.cz
Web: http://www.obec-hlina.cz


Společenský život v obci zajišťuje především organizace dobrovolných hasičů a spolek žen Babinec  ve spolupráci s Obecním úřadem. Pořádané akce kladou důraz na udržování starých zvyků a tradic. K těm největším patří tradiční rozmarýnové hody pod májí, které se konají předposlední neděli měsíce srpna a pokračují ještě v pondělí a úterý, a také pořádání divadel v přírodě. Místní ochotnický kroužek každý rok připraví na první neděli měsíce července divadelní představení, které sehraje v krásném lesním prostředí. Tato představení jsou v okolí velmi známá a diváky vyhledávaná.

Hlína je velmi starou osadou o čem svědčí i archeologickévykopávky.

Byly zde nalezeny kamenné sekery a dláta svědčící o osídlení již ve starší a mladší době kamenné, železné šípy z doby železné a 1335 českých a moravských mincí z 11 století, které se našly zakopané na poli v roce 1865. V roce 1208 zde byl postaven kostel, který časem zpustl a v roce 1793 byl zbořen. Na jeho místě byl postaven nový současný filiální kostel, který rosický děkan 24.9.1794 zasvětil sv. Kunhutě. Věž kostela je vysoká 23 m a jsou v ní umístěny dva zvony. Další historicky významné památky jsou kříž z roku 1852 , sochy P. Marie a sv. Josefa z roku 1760, umístěné v zahrádce vedle kostela a stará pečeť s nápisem Hlína 1600 a vyobrazeným srpem a hroznem, znakem obce. Na základě těchto historických pramenů udělil předseda PS PČR 19.6.2003 obci Hlína právo užívat znak a prapor obce.

  • Kostel svaté Kunhuty
  • Boží muka, směrem na Neslovice
  • Rozhledna Vladimíra Menšíka

 

X

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz