Hazlov

351 32, Hazlov, Tel.: +420 354 595 391, info@obechazlov.cz
Hazlov/Společnost - Hazlov




Hazlov

hazlov-2.jpg
Obec Hazlov leží cca na polovině cesty mezi městy Cheb a Aš, nachází se v okrese Cheb a náleží pod Karlovarský kraj. Příslušnou obcí s rozšířenou působností je město Aš, vzdálené 10 km severozápadně od Hazlova. Průměrná nadmořská výška obce je 550 metrů nad mořem. Člení se do sedmi částí, kterými jsou: Hazlov, Lipná u Hazlova, Polná u Hazlova, Výhledy, Skalka u Hazlova, Otov u Hazlova a Táborská. Obec měla k 31. 12. 2012 1.680 obyvatel. Obec byla založena v údolí Hazlovského potoka.
Mapa - Hazlov

351 32, Hazlov

Telefon: +420 354 595 391
E-mail: info@obechazlov.cz
Web: http://www.obechazlov.cz


V obci je základní škola a mateřská škola. Ordinaci v obci mají praktický, dětský a zubní lékař. Pro sportovní vyžití slouží moderní „čtyřdráhová“ kuželna, fotbalové hřiště a od r. 2002 také 18-ti jamkové golfové hřiště. V areálu školy je dětské hřiště. Ke sportu dále občané, a hlavně děti ze školních zařízení, využívají místní tělocvičnu. Občanům je k dispozici veřejná knihovna s internetem, několik obchodů a restaurací. Na okraji obce, ve směru na Aš, se nachází čerpací stanici s autoservisem. V obci je římskokatolický kostel s pravidelnými bohoslužbami a funkční hřbitov. Stále zde funguje dobrovolný hasičský sbor, který byl založen již v roce 1865.

První zmínka o obci pochází z roku 1224 kdy se v historických pramenech objevuje Bedřich z Hazlova, který pravděpodobně založil místní hrad. Páni z Hazlova vlastnili obec až do roku 1401, kdy ji od nich odkoupil Mikuláš Jur z Chebu. Dalšími majiteli Hazlova byli od roku 1450 Landwüstové, později loupeživý Jan Maléřík, od roku 1579 Kocovští, dále Dětřichovci a na krátkou dobu také Nosticové. Poté získali obec i hrad Moserové, kteří jako dobří páni pomohli Hazlovu z krize a rozšířili hrad, který nakonec přestavěli v zámek. Posledním šlechtickým rodem obývající zámek byli až do roku 1945 Hemfeldové.
Do konce 18. století byl Hazlov převážně zemědělskou obcí. Na počátku 19. století se v Hazlově, stejně jako na celém Ašsku začal rozvíjet průmysl, převážně textilní. V roce 1822 byla otevřena první přádelna, která byla poháněna vodním kolem. Následovali textilní firmy Bareuther a Weigandt. Největší továrna vznikla přímo v centru obce, a patřila průmyslníkovi Göldnerovi. Tato firma existovala až do roku 2008 (s novými majiteli), kdy byla uzavřena.
Již v roce 1553 zde byl v sousedství dnešního zámku založen pivovar s nejstarší tradicí na Ašsku.

  • zámecký kostel Povýšení sv. Kříže
  • Ruiny hazlovského zámku
  • hřbitovní kostel sv. Jiří z roku 1686
  • evangelický kostel z roku 1907
  • Socha Jana Nepomuckého, která dříve stávala na náměstí, je dnes umístěna v uzavřeném prostoru zámku
  • krucifix
  • smírčí kříž
  • tzv. Chebský kříž
  • velká a malá výklenková kaplička
  • Památník obětem 1. světové války na vrchu Kalvárie
  • památník gymnasty Dr. Antona Freye v blízkosti nádraží
  • památník obětem 2. světové války před obecním úřadem

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz