Drnholec

Kostelní, 691 83, Drnholec, Tel.: 420420519519210, podatelna@obecdrnholec.cz
Drnholec/Společnost - Drnholec




Drnholec

drnholec-2-1.jpg
Drnholec (německy Dürnholz) je městys v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji, 12 km severozápadně od Mikulova na levém břehu Dyje. V roce 2011 zde žilo 1 698 obyvatel. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Drnholec

Kostelní, 691 83, Drnholec

Telefon: 420420519519210
E-mail: podatelna@obecdrnholec.cz
Web: http://www.drnholec.eu


S počátky Drnholce souvisí Hradisko (Burgstall), nacházející se asi 2 km západně od Drnholce. Poměrně nedávno, v roce 1991, tato lokalita poodhalila své tajemství. Zásluhou archeologa – amatéra Jaromíra Štětkaře zde byly provedeny dvě sondy, jejíž výsledky vyhodnotili archeologové Regionálního muzea Mikulov Josef Unger a Jaroslav Peška. Bylo konstatováno, že tato lokalita zřejmě náleží do skupiny poměrně málo známých mladohradištních opevnění, převážnou většinu nalezené keramiky lze datovat do 12. století. Podle zatím zjištěné situace se zdá, že zde osídlení ve 13. století nepokračovalo. Proč tomu tak bylo, lze se zatím pouze domýšlet. Pravděpodobně obyvatelé tohoto místo našli vhodnější místo k vybudování opevněného hradu, tj. v místě, kde stojí nyní zámek. Samozřejmě, že jsou známy nálezy i z jiných míst drnholeckého katastru a z různých období, avšak dosud nebyly systematicky zpracovány a vyhodnoceny. (Zdroj: Wikipedie)

První zmínka o Drnholci je z roku 1046, kdy podle falza z 12. století daroval kníže Břetislav ves Drinouice staroboleslavské kapitule. Dávné osídlení je doloženo mnoha archeologickými nálezy počínaje mladší a pozdní dobou kamennou, dobou bronzovou a železnou. Sídlili zde Keltové, Římané, Germáni i Slované. S počátky Drnholce souvisí Hradisko (Burgstall) z 12. století, které se nachází asi 2 km západně od obce. Majiteli Drnholce byli postupně Sirotkové, Kounicové, Vartenberkové, Lichtenštejnové, Teufenbachové, Šternberkové a Trautmannsdorfové. Ve 13. století se zde usadili němečtí kolonisté, kteří zde žili až do konce druhé světové války. Německý název obce byl Dűrnholz. V 15. století za držení Lichtenštejnů patřilo k drnholeckému panství 10 obcí, z nichž pět zcela zaniklo (Pavlovice, Vrbov, Holenice, Nová Ves a Hroznětice), zbývající existují dodnes (Jevišovka, Dobré Pole, Novosedly a Nový Přerov). Později byly k panství připojeny Dolní Dunajovice, Troskotovice, Březí a Jiřice. V roce 1900 žilo v Drnholci 3280 obyvatel, v současné době má obec přibližně 1700 obyvatel.

  • Zámek Drnholec
  • Kostel Nejsvětější Trojice
  • Boží muka
  • Radnice
  • Fara
  • Socha svatého Floriána
  • Sloup se sochou Panny Marie na náměstí Svobody

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz