Drahotín

345 22, Drahotín, Tel.: +420 379 497 242, drahotin@seznam.cz
Drahotín/Společnost - Drahotín




První písemná zmínka o obci pochází z roku 1365. (Zdroj: Wikipedie) 

Majestátní země obci Trohatin vzrostly téměř 3 km severozápadně od Ronsperg mezi TWP hory: Steinhügel na jihovýchodě země, která byla 480 m vysoká a Schmalzberg na severozápadě, která byla 600 m na výšku. V roce 1945 to bylo 85 domů s 419 obyvateli. Dr. Ernst Richter hádal, že název obce je odvozen ze jména osoby "Drahota" a uvedl první, kde je pro rok 1635, zatímco Johann Gröbnerovy našel důkazy pro rok 1268. Je pravděpodobné, že Trohatin byl ještě mnohem starší , a v dřívější době se Berg, Hoslau, a Natschetin tvořil samostatný statek přistál před ním patřila k majitelům zámku Hirschstein a v roce 1539 se stal součástí Herrschaft (1) Lobkowitz v Teinitz.

V roce 1587 v Urbar (2) z Lobkovic Herrschaft Trohatin již byla uvedena s 31 farem. Jen nepatrně změnil, housenames, který existoval v Trohatin až do roku 1946 a které byly v té době citován snad trochu zkrácené, jsou: Klauzar = Kloza; Walenta = Walesch; ffolta = Honsfolta; ffenzl = Honsfenzl; Rychtarz = Richter. V té době se obyvatelé z Trohatin byli nuceni sekat a vzít v seně na přední louce pod město Teinitz, a obyvatelé Natschetin musel pomáhat jim v tomto. Dále, obě obce byly povinny snížit, vázat, a spojit zralé obilí na tři pole v blízkosti Teinitzer Hof. Soudce Trohatin, kteří pod dohledem tohoto, dostal 24 groše a 3 Strich (3) obilí. Bývalé velké rybníky v obci Trohatin, která po první světové válce přešel do soukromých rukou, byly ještě důkazy o vlivu dlouhodobého Herrschaft Trautmannsdorf v Teinitz.

V roce 1789 Trohatin měla 51 čísel. V roce 1839 zde bylo 60 domů s 481 obyvateli. Trohatin byla připojena k farnosti Berg a již dva hostince. V roce 1913 tam bylo 75 domovních čísel a 492 obyvatel. V té době o nájmu zemědělských Wellowitz, která byla součástí majetku šlechtického rodu Coudenhove-Kalergi v Ronsperg, byl také připojen do Společenství, a byl lokalizován asi 1 km severovýchodně od Trohatin o velikosti 940 ha.

V roce 1937 se rozsah měření Společenství Trohatin, včetně pronájmu hospodářství Wellowitz, byla 881,89 ha (4), které by mohly být rozděleny na 468,65 ha polí, 185,54 ha luk, 59 ha pastvin, 121, 29 ha lesa, 6,37 ha zahrady.

V obci bylo 30 plnou zemědělců, 4 chalupníci, 24 drobných zemědělců, stejně jako mnoho pracovníků a řemeslníků, 3 hostince, 2 obchody pro lahvové pivo, 3 obchody, kovář, místní chudé-domu, 2 truhlářské dílny, Cartwright, mlynář, bednář, 2 obuvníci, myslivec, kadeřnictví a obchod doutník.

Základem pro bydlení obyvatel Trohatin hlavně bylo zemědělství. Kromě vysoké výnosy obilí a pícnin, především chovu koní a dobytka chov byly v plném květu. Prostorné farmy s mnoha ovocných sadů byly také důkazy o této prosperity. Tunel a pole-name "Kalköfen" (5) evokuje vítězství vápna v minulosti. By dobývání Serpentinfelsen (6) na hranici Schwarzovi Holz (7) (Gebl aus Ronsperg) štěrk bylo získáno již mnoho let.

Dobré ekonomické situace byla také odráží v různých klubech a společnostech. Takže jednou tam bylo: voda vzájemný prospěch sdružení (zavlažování a odvodňování na závod 1912), vzájemná pojišťovací společnost pro koně a dobytek, elektřina vzájemný prospěch sdružení, chovu hospodářských zvířat vzájemný prospěch sdružení, chov koní společnosti; dobrovolných hasičů , Böhmerwaldbund (8), zemědělská společnost s mechanickým zařízením k úvěru, a společnost drobných zemědělců a chalupníků, Bund der Deutschen (9), Deutscher Kulturbund (10) a tak dále.

Z roku 1860 až do roku 1910 mnoho obyvatel také emigroval do Spojených států. V roce 1906 obec konečně dostal Expositur (11) do školy ve vesnici Berg, kde bylo 110 dětí, v té době. Na poslední škola Trohatin měl dvě třídy.

Trohatin byl také rodištěm ck dělostřelectva hlavní Anton Ritter von Prokosch, kteří po ukončení povinné základní vojenské služby, opět vstoupil do armády. V kampani roku 1848, jeho statečnost přitáhl pozornost velitelů-in- šéfa, aby byl povýšen na kapitána a později na majora. Byl Rytíř Vojenský řád Marie Terezie a Řádu Leopolda. On byl také nositelem Distinguished Service kříž s korunou a zemřel ve Vídni ve dnech 07.1.1878.

Ve světové válce já Trohatin za předpokladu, 67 vojáků, z toho 22 v potaz. Ve druhé světové válce bylo 80 obyvatel zbraní Trohatin ložisek a také 22 v potaz. Peter Windschüttl (č. 26) byl ozdoben kříž Rytířský, protože měl zastřelil 15 tanků a poškození.

(1) Herrschaft = panství

(2) List, v němž byly zapsány držby práva pána panství a povinnosti jeho subjektů. Také volal "Urbarium".

(3) Strich: old-české opatření systému. To se odklonili v různých okresech.

(4) 1 ha (Hektar) = 100 (Ar), 1 (Ar) = 100 m²

(5) Kalk = vápno, Ofen (v množném čísle Ofen) = sporák

(6) Rock ze serpentin. Serpentin je minerální většinou nazelenalá barva, která má často hedvábný lesk (Magnesiumsilicat). V latině tzv. "lapis serpentinus" = "serpentstone", protože strakaté outlooking který se podobá kůži hada.

(7) Schwarzovi Holz: pole-jméno, schwarz = černý, Holz = dřevo

(8) Böhmerwaldbund: "Böhmerwaldbund" byla založena v Českých Budějovicích prostřednictvím vydávání 20.března 1884 u příležitosti oslav odhalení pomníku císaře Josefa II. V roce 1866 to již bylo místní pobočky v Ronsperg a Vollmau a byl poté nejrozšířenější v okresech Hostouně a Ronsperg. Členové dostal podporu v odvětví zemědělství zvláštní představení. Bylo to koupil hospodaření zařízení, které bylo ponecháno na členy.

(9) Bund der Deutschen in Böhmen: byla založena v roce 1894 na podporu německých škol a hospodářství.

(10) Deutscher Kulturbund: byla založena v roce 1919 a byl stoupenec "Deutscher Schulverein" na podporu německých škol.

(11) Expositur: rakouská = část školy je umístěna v jiné budově. Ex (latinsky): = ven, ven, positus (latinsky) = dát.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz