Dolní Stakory

293 01, Dolní Stakory, Tel.: +420 326 338 681, dolni.stakory@volny.cz
Dolní Stakory/Společnost - Dolní Stakory




Počet částí:      1

Katastrální výměra:     386 ha

Nadmořská výška:      230 m.n.m.

Počet obyvatel:    250

Pošta:         ne ( 293 01 Mladá Boleslav)

 

Obcí prochází silnice III. třídy.

Železniční trať ani stanice na území obce nejsou.

Nejblíže je železniční zastávka Kolomuty (jen pro osobní dopravu) ve vzdálenosti 3,5 km ležící na trati 064 mezi Mladou Boleslaví a Dolním Bousovem. Nejbližší železniční stanicí (pro veškerou dopravu) je Mladá Boleslav-Debř ve vzdálenosti 8 km ležící na trati 070 z Prahy do Turnova. (Zdroj: Wikipedie)

1. července 1924 zapsal Jan Hercík . . . . .


    „Osada zdejší je asi velmi stará. O původu není mi ničeho bližšího známo. V starých  záznamech  uvádí  se jménem STAKORCE, v němž vidí profesor Bareš zdrobnělé jméno od slova Stakory. Tak se nazývala  osada Horní  Stakory  ( = též Hrubé Stakory), kdež bývala tvrz, dvůr a kostel  . . . . . . Dolní Stakory leží na rovině mírně zvlněné, k severu nepatrně stoupající a na konci katastru rychleji se sklání pod Studenku v rovinu níže ležící. Na severozápad zvyšuje se k Horním Stakorům a vrchu „Babě 360 m nad mořem. Dolní Stakory leží 230 m nad mořem.  Celý katastr dolno- stakorský měří 377.60 ha. Z toho je 313.22 ha polí, 5.10 ha zastavěné plochy, 36.89 ha luk, 6.30 ha zahrad, 2.32 ha pastvin, 0.91 ha lesa, 12.86 ha státem veřejný (cesty) . . . . . . . . . . při posledním sčítání lidu bylo zde napočteno 234 obyvatelé – vesměs národnosti české. 231 obyv. byli v církvi římsko-katolické a jen 3 československé. Že by zde býval kdy žid usazen, není známo.


 

V kronice z tohoto období se dále můžete dočíst:

o vedoucích silnicích . . . přímé silnice do Ml Boleslavi není. Musí se přes Plazy nebo Kosmonosy – oboje velká zajížďka . . .

řízení obce . . . osada zdejší tvoří samostatnou obec. Jiná ves k ní nepatří. Obecní zastupitelstvo skládá se ze 12 členů. Volby obecní konány r. 1923 . . .

složení půdy . . . vrchní vrstva půdy=ornice=jest hlinitá, málo písku obsahující . . .

voda . . . v hloubce 10 - 12 m vyskytuje se spodní voda, obsahující mnoho vápence. K pití je dobrá, ale pokrmy z ní dostávají nahořklou chuť . . .

stavby . . . kromě školy a čísla 39.vedle školy jsou ostatní domy zařizovány na polní hospodářství . . .

stavení . . . v obytném stavení bývá světnice ( = říkají zde sehnice místo sednice) . . .

kryt . . . . . starší střechy kryty jsou došky udělanými z dlouhé žitné slámy, cepy mlácené. Střecha taková je dobrá ale ne bezpečná proti ohni . . . . .

světnice . . . ve světnici mají všude podlahu prkennou, jen ode dveří zároveň s kamny bývají dlažičky. Hned vedle dveří stojí kamna s plotnou na vaření a za nimi pec . . .

  • Socha svatého Jana Nepomuckého na návsi

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz