Dolní Dunajovice

Zahradní, 691 85, Dolní Dunajovice, Tel.: +420 519 500 053, obec@dolni-dunajovice.cz
Dolní Dunajovice/Společnost - Dolní Dunajovice




Dolní Dunajovice

dolni-dunajovice-2.jpg
Obec Dolní Dunajovice se nachází v okrese Břeclav, kraj Jihomoravský. Ke dni 1. 1. 2013 zde žilo 1706 obyvatel. Jedná se o vinařskou obec v Mikulovské vinařské podoblasti (viniční tratě Ořechová hora, Pod Slunným vrchem, Dunajovský kopec, Kraví hora, Mlýnská, Zimní vrch, Plotny). (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Dolní Dunajovice

Zahradní, 691 85, Dolní Dunajovice

Telefon: +420 519 500 053
E-mail: obec@dolni-dunajovice.cz
Web: http://www.dolni-dunajovice.cz


Obec je známá svým kostrovým pohřebištěm s kovovými součástkami jezdecké výstroje dokládající vliv avarského prostředí do Velké Moravy. Nachází se ve sklepní ulici východně od mlýna. Slovanské hroby byly odkryty také mezi domy č.181-184, 186-189. Na jiném místě přímo uvnitř obce byl zachráněn kostrový hrob časné únětické kultury. Dunajovice byly proslulé již v dávné minulosti svými vinohrady a náležely k jedné z nejproduktivnějších oblastí.

První vesnické sídliště se nacházelo západně od nynější obce na návrší pod Slunečnou, Jánskou horou a Liščím kopcem. Toto místo bylo zvoleno především z bezpečnostních důvodů. Předpolí sídliště bylo močálovité. V r. 1920 byly odkryty tzv. liščí díry, které sloužily v době války jako bezpečný úkryt pro ženy, děti a staré muže. Staré Dunajovice zanikly s největší pravděpodobností v polovině 10. století, kdy při pustošivých nájezdech Maďarů byly vypáleny. Zbytek obyvatel utekl na močálovité území poblíž Dunajovického potoka, kde byly založeny dnešní Dunajovice.

(Zdroj: Wikipedie)

  • Karel Renner - narodzen v roce 1870. spolkový kancléř Rakouska v letech 1918 - 20 a v období 1945 - 50 první rakouský prezident. Na místě jeho rodného domku byl vybudován v letech 1999 - 2000 polifunkční dům, který nese název "Dům Dr. Karla Rennera - Fórum pro Česko-rakouský dialog"
  • Kostel svatého Jiljí
  • Pranýř
  • Boží muka
  • Socha Immaculaty
  • Socha svatého Marka
  • Sousoší svatého Cyrila a Metoděje
  • Sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého
  • Fara

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz