Dobev

Stará Dobev, 397 01, Dobev, Tel.: +420 382 262 103, podatelna@obecdobev.cz
Dobev/Společnost - Dobev




V nedalekých Velkých Nepodřicích se nachází rozhledna Velký Kamýk. Předškoláci mohou v obci využívat mateřskou školku. Dobev leží v průměrné výšce 385 metrů nad mořem. Dobeví protéká Brložský potok v povodí řeky Otavy.

Dobev byla navržena k prohlášení za vesnickou památkovou zónu.

Nejstarší zpráva o vsi Dobevi pochází z roku 1318, avšak její počátky archeologické nálezy posouvají hlouběji do minulosti. Dobev byla majetkem jistého Albery z Dobevi. V průběhu staletí se zde vystřídala dlouhá řada  majitelů,  mezi nejvýznamnější patří Jindřich ze Švamberka, který Dobev připojil ke Kestřanům. Tvrz přestala sloužit jako šlechtické sídlo a v roce 1642  je označena jako pustá, kdy však vznikla není známo. Později však byla patrně obnovena, neboť zpráva z roku 1740  zaznamenává opravu střechy nad "starým zámkem".

  • Kostel svatého Brikcí, původně gotický z konce 14. století (dochovaný presbytář), loď přestavěná v polovině 18. století. Před vchodem do kostela se nalézá vysoký litinový kříž.
  • U kostela se nachází hřbitov. Na hřbitově se nalézá celá řada cenných litinových křížů. Dominantou hřbitova je vysoký železný kříž. V ohradní zdi hřbitova se nalézá kaple se sochou svatého Jana Nepomuckého z roku 1884.
  • Na prostranství před kostelem je pomník obětem I. světové války.
  • Výklenková kaple z I. pol. 18. století se nachází těsně za obcí vlevo u komunikace do Kestřan. Je zasvěcená Nejsvětější Trojici.
  • Starobylá sýpka ve Staré Dobevi u domu čp. 7.
  • Klasicistní most spojuje Starou a Novou Dobev. Na mostě se nachází litinový kříž po celkové opravě ( v roce 2013 ). Na spodním kamenném podstavci kříže je uvedena datace 1850. Klasicistní dvojdomky, které jsou k sobě postavené podélnou stranou a mají společnou střechu, se nachází v Nové Dobevi po obou stranách průjezdní komunikace. Klasicistní dům čp. 41 má ve svém štítě znak rodu Schwarzenbergů. Před domem čp. 41 se nachází také poškozený litinový kříž. Další litinový kříž se nalézá v obci poblíž rybníka Divoký. Drobný křížek na vysokém kamenném dříku se nachází na křižovatce v obci.






Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz