Dívčice

373 48, Dívčice, Tel.: +420 387 999 340, starosta@divcice.cz
Dívčice/Společnost - Dívčice




V blízkosti obce se nachází bývalá chemická zpracovna uranových rud MAPE, která patří k největším ekologickým zátěžím v České republice.

V prosinci 2008 byla v blízkosti obce zprovozněna solární elektrárna, která v době svého dokončení patřila k nejvýkonnějším ve střední a východní Evropě. Ročně má vyrábět zhruba 3200 MWh elektřiny, výkon elektrárny činí 2,85 megawattu.

Obec vydává zpravodaj, ve kterém občany informuje o kulturních akcích. V období začátku adventu zde pravidelně probíhá lampionový průvod a slavnostní rozsvícení stromečku při společném zpěvu vánočních koled a popíjení punče (dětskou verzí je čaj).

V létě zde bývala možnost koupání v rybníce Oblánov, který je bohužel poslední léta pro značné znečištění nevhodný ke koupání. Nejbližší koupaliště se nachází v obci Olešník.

Zakladateli tzv. dívčického panství byl od konce 14. století rozvětvený rod pánů ze Sudoměře, který se zasloužil o vybudování 2 tvrzí, hospodářského dvora, pivovaru a nových chovných rybníků. Od poloviny 16. století připadly Dívčice pod hlubocké panství. Od roku 1661 vlastnil Hlubokou rod Schwarzenbergů.

  • Kaple sv. Jana Nepomuckého
  • Rybářská bašta

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz