Daskabát

779 00, Daskabát, Tel.: +420 585 358 001, ou.daskabat@volny.cz
Daskabát/Společnost - Daskabát




Sportovní areál " Na hřišti " je využíván pro venkovní akce, je možné zde využívat  dětské hřiště, malou kopanou, tenis, volejbal, nohejbal a další sportovní aktivity.

Restaurace "U Matesa" byla v roce 2011 prodána, noví majitelé se pustili do rekonstrukcí a obnovili tuto obecní památku. Dali tomu také nové jméno a to " U Matýska". Je zde nově vybudován obchod, obnoven provoz na sále, kde se odehrávají obecní akce, svatby, ostlavy a další.

Dnešní obci Daskabát předcházela zaniklá ves Otěhřiby, která je poprvé uváděna v listině biskupa Roberta z r.1232. V letech 1281-1283 se jmenuje Vran z Otěhřib.

V r.1371 prodal Jaroslav z Odlochovic Otěhřiby Sulíkovi z Tvorovic, po něm držel Otěhřiby Jan ze Šternberka, r.1406 Rachmanov z Vladyčího Újezda, který v Otěhřibech seděl ještě v r.1418. V r.1446 se uvádí Ctibor z Otěhřib. Tvrz Otěhřiby se připomíná poprvé v r.1447 ve vkladu do zemských desek, kdy Eliška z Býkovic postoupila Otěhřiby s tvrzí Janu Lapkovi ze Starého Jičína.

Po smrti Jana Lapky získal Otěhřiby s tvrzí král Ladislav, jenž ji r.1456 zapsal Jindřichovi z Bystřice, ale záhy Jan Sedlický z Dobré Vody postoupil Otěhřiby se zákupní rychtou Václavu Škodovi ze Zástřizl, Havlovi z Bařic a Zdeňkovi ze Stěchovic, kteří vše prodali v r.1481 Bohušovi z Kokor.

Pravděpodobně v důsledku českouherských válek obec  i tvrz zanikla, neboť v r.1481 se uvádí jako pustá. Kromě pozůstatků tvrze Otěhřib se v obci Daskabát nachází i další historicky cenné pozůstatky tvrze, a to v místě zvaném „Zámčisko“. Nachází se zde tvrziště tvrze Sedlec, nesprávně nazývané „Daskabát“. V době kdy se zakládala ves Daskabát, byla v tomto místě již zaniklá ves s tvrzí Sedlec. Ves Sedlec se připomíná poprvé v r. 1359, kdy Marcinek ze Sedlce zajistil věno své manželce Katruši na dvoře v Sedlci. R. 1373 Petřík ze Sedlce zapsal věno své manželce Adličce na dvoře v Sedlci.

R. 1397 převedl Jan z Lazník věno své ženy Anny 16 kop grošů, které měla v Sedlci, na Lazníky. Ještě v tomto roce veřejně oznámila Anna Janova ze Sedlce, že ji Vítek z Dobrčic vyplatil 25 kop grošů, které měla na dvoře v Sedlci a proto mu Sedlec dala. Bohuš ze Sedlce potom v r. 1406 prodal Vítkovi z Dobrčic celou ves.

V r. 1415 Jakub z Dobrčic prodal Vlčkovi z Tučína ve vsi Sedlci 3 svobodné dvory a dvorec s lesy a příslušenstvím. Vlček z Tučína pak  převedl věno své manželky Doroty 37 1/2 kop grošů z Tučína na polovici svého zboží v Sedlci. V r. 1418 se Sedlec dostal prodejem do vlastnictví pánů ze Žeravic a od nich pánům z Prosenic. R. 1481 koupil Prosenice i se Sedlcem Vilém z Pernštejna.

R. 1494 hejtman markrabství Moravského, Vratislav z Pernštejna zapsal pustou ves Sedlec Janovi Mukařovi z Kokor. Později opět Sedlec získali páni z Pernštejna, kteří ji v r. 1548 za Jana z Pernštejna prodali Erasmovi z Bobolusk, pánovi na Veselíčku a od nich jej získal kapitolní velkostatek. V 16. století byla tato zaniklá ves znovu osazena, nazývala se nejprve Nová Ves (1568), krátce nato, v roce 1581 již Daskabát.

Posledním majitelem vsi byla tedy olomoucká kapitula. Osadou Daskabátu byl do r. 1882 Kocourovec, který se od tohoto roku stal částí Přáslavic a přešel k olomouckému okresu. Daskabát náležel do roku 1949 soudnímu okresu Lipník nad Bečvou, poté se také stal součástí olomouckého okresu.

  • Pramen Odry - nachází se pod Fidlovým kopcem, nejvyšším vrcholem Oderských vrchů
  • Velký Týnec - mohyla ke vzniku Československa
  • Smírčí kříž

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz