Dalešice (okres Třebíč)

675 54, Dalešice, Tel.: +420 568 860 670, obec.dalesice@quick.cz
Dalešice/Společnost - Dalešice




V obci najdete mateřskou a základní školu. V obci je vybudován veřejný vodovod, rozvod plynu, kanalizace napojená na čističku odpadních vod.

Jméno obce nese údolní nádrž vybudovaná v letech 1971-1978 na řece Jihlavě pro přečerpávající vodní elektrárnu a pro potřebu jaderné elektrárny. Kromě využití pro energetiku slouží vodní dílo ke sportovnímu rybaření a v omezené míře též k rekreaci.

Zemědělská půda zabírá přes 60% rozlohy katastru obce, 273 ha zaujímá lesní půda a 101 ha zabírají vodní plochy. Zemědělskou půdu obhospodařuje Agrochema Studenec, závod Dalešice a soukromě hospodařící zemědělci. Dalešice, v pozadí Dukovany

Katastrální výměra: 1138 ha
Počet domů: 201
Počet obyvatel: 590
Průměrný věk obyvatel: 37,4


 

První zmínky o obci pochází již z 12. století, z dob, kdy patřila knížeti Litoltovi. Ten ji roku 1101 daroval benediktinskému klášteru v Třebíči. Kolem 13. století zde byl vybudován klášter řádu kajícnic sv. Máří Magdalény.
Uprostřed obce stojí jednopatrová budova barokního zámku. Zámek se zajímavou vstupní bránou, sochařskou výzdobou a přilehlým parkem,tvoří  Vstupní brána do zámku pozoruhodný celek. K zámku přiléhá románskogotický kostel sv. Petra a Pavla, který byl postaven ve 12. století.
 hřbitova se nachází kaple sv. Kříže z roku 1708. Kaple je postavena v empírovém slohu.
V obci se též nachází několik barokních soch.

Začátkem 17. století byl v obci postaven pivovar. Během svého trvání byl v držení mnoha českých a rakouských pánů, často současně majitelů dalešického zámku a celého panství.
V pivovaru se vařilo tradiční dalešické pivo, známé v širokém okolí pro svou typickou chuť a říz. V roce 1977 ukončil pivovar svou činnost. Exteriéru i interiéru využil režisér Jiří Menzel při natáčení úspěšného filmu Postřižiny, dle literární předlohy Bohumila Hrabala. Začátkem roku 2001 byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce na obnovu pivovarního provozu, muzea Rakousko-uherského pivovarnictví, hostince
a ubytovacího zařízení.
Před základní školou najdeme bronzovou bustu básníka Vítězslava Nezvala. Jeho otec byl v Dalešicích řídícím učitelem a sám básník zde několik let působil.

  • vodní nádrž Dalešice
  • barokní zámek s parkem
  • románskogotický kostel sv. Petra a Pavla z 12. století
  • kaple sv. Kříže z roku 1708
  • bronzová busta básníka Vítězslava Nezvala od Jana Simoty
  • rekonstruovaný pivovar Dalešice – vaří se zde dalešické pivo
  • Čalonice – tvrz u Dalešické přehrady

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz