Čučice

664 91, Čučice, Tel.: +420 533 380 003, obec@cucice.cz
Čučice/Společnost - Čučice




Obec vlastní budovu školy, má Mateřskou školu, knihovnu s přístupem na Internet. Má vlastní tělocvičnu a posilovnu, kulturní dům, restauraci a hasičskou zbrojnici. V létě je v provozu fotbalové hřiště, tenisový kurt a dětské hřiště. V zimě je k dispozici kluziště. Občansky je vybavena zrekonstruovanou sítí nízkého napětí, vlastní kabelovým rozvodem a vlastní televizí "RIO", kabelový rozvod, telefonní sítě, vlastní vodovodní řád a kanalizaci. Služby pro občany a rekreanty zajišťuje prodejna smíšeného zboží a hostinec. Obec Čučice je typickou moravskou vesničkou, kde se dodržují tradice a zvyky. Společenské akce se konají v Kulturním domě.

Čučice jsou osadou prastarou. Nálezy starožitné jako kamenné mlaty a klíny, pazourkové nožíky a hroty, žernovy staré a popelnice to dotvrzují. Pro dějiny Čučic a okolí je důležité objevení opisu základní listiny kláštera Třebíčského, z roku 1101. V listině se uvádí, že mezi původními statky byly také Čučice s vinicí. Proto i ve znaku obce je vinná réva a koruna knížete, který révu pěstovat dovolil. Názvy zdejších polních a lesních tratí "Vinohrady" a "Vinohrádky" a datum listiny dokazují, že již před rokem 1100 zde bylo pěstováno víno.

Zachovala se pověst o stříbrných dolech, jejichž zbytky jsou opuštěné a zasypané šachty ve vápenci na západní straně osady. V roce 1845 byla objevena v Čučicích tuha a železná ruda. Hned také se utvořila společnost, která počala tuhu těžit. Dolovalo se až do roku 1893. Od té doby se v dolech aktivně nepracovalo. Majetníkem dolu byl Dr. Eduard Elbogen z Vídně. Poslední vozík byl ze šachty "Josefova" dolu vyvezen v roce 1919.

Kostel apoštola Jakuba staršího stojí na nejvyšším místě osady, založen prý byl knížetem Břetislavem r. 1043. Pobořen byl při požáru roku 1619 a na jeho místě byl postaven v roce 1707 kostel nový. Kostel má 3 oltáře. Největší vzácností je ciborium gotické, práce tepané s letopočtem 1518. Na věži jsou tři zvony. Největší zvon pochází z roku 1581. Věžní hodiny "Metůdky" byly pořízeny v roce 1885.

  • Jan Zlatoústý Kvitnovský, farář, zasloužilý o rozvoj obce, mecenáš
  • Ondřej Poslušný (1914–1942), letec RAF, plukovník in memoriam, pohřben na hřbitově hrdinů ve Francii

Zastřeleni byli na radnici dne 5. 5. 1945:

  • František Sochor (1885–1945)
  • František Bureš (1887–1945)
  • Matěj Lipold (1892–1945)
  • Kostel svatého Jakuba Staršího
  • Kaple svatého Jana Nepomuckého
  • Boží muka
  • Kamenné kříže

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz