Černíč

588 56, Černíč, Tel.: +420 567 376 743, obec_cernic@volny.cz
Černíč/Společnost - Černíč




Obcí prochází železniční trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice, postavená v roce 1902. Železniční zastávka Slaviboř, vzdálená od obce 500 m, je společná pro Černíč i její místní část Slaviboř. V obci nikdy nebyla škola, žactvo chodilo do obecné školy do Radkova, do měšťanky do Telče. Nyní žáci převážně navštěvují základní školu v Telči.

(Zdroj: Wikipedie)

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1350. V roce 1365 se stala Černíč součástí Telčského panství. Podle vceňovacího operátu žilo v roce 1843 v obci 121 obyvatel v 17 domech a 27 domácnostech. Desátky byly odváděny klášteru v Nové Říši, faře v Kostelní Myslové a panství v Telči. V tomto dokumentu je také při výčtu místních živností uvěděn 1 mlynář, 1 krejčí a 1 kovář. Z toho je zřejmé, že v té době již stál pod Černíčským rybníkem mlýn. U mlýna se dochovala vodní tvrz, chráněná památkovým úřadem. Tato usedlost měla číslo popisné 1 a nebyla povinná robotou. Její majitel měl právo nosit bílé kalhoty a bílý klobouk.

K elektrifikaci obce došlo v roce1932 připojením na síť ZME Brno.

Od roku 1960 byly k obci připojeny jako místní části obce Slaviboř a Myslůvka. V současné době je v obci 21 obytných domů, které jsou až na dva obydleny trvale žijícími obyvateli.

(Zdroj: Wikipedie)

 

 

  •     Tvrz Černíč
  •     Zvonička
  •     Vodní jeřáb z roku 1903 (technická památka) u železničního přejezdu u Černíčského rybníka

(Zdroj: Wikipedie)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz