Čečkovice

58301, Čečkovice, Tel.: +420 569 692 243, ou.ceckovice@tiscali.cz
Čečkovice/Společnost - Čečkovice




Z turistického a geografického hlediska patří obec do širší oblasti Českomoravské Vysočiny, obec  se nachází na okraji Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Leží  mezi Malčí a Jeřišnem , 7 km severozápadně od Chotěboře.  Na dolním okraji obce se údolí nedaleké říčky Doubravy začíná zvedat do hřbetu Železných hor s vrchem Bučinou (627 m n. m.), ze kterého je krásný výhled jižním směrem. Jihovýchodním směrem od Čečkovic poutá pozornost svým tvarem vrch Hradiště. Obcí protéká potok, který ústí pod obcí do řeky Doubravy.

První písemná zmínka o obci je z roku 1314 podle zápisku Stezka Liběcká. Podle zápisů vilémovského kláštera datovaného rokem 1542 jí dodával význam jen poplužní dvůr, který byl nejprve majetkem vilémovského kláštera a později Ronovského panství.
Jméno vesnice není bez zajímavosti, po dlouhá staletí je v názvu ukryto jméno zřejmě prvního majitele - ves lidí Čečkových. V roce 1930 zde bylo 36 čísel popisných, 175 obyvatel pracujících převážně v zemědělství na celkové výměře 242 ha. Od roku 1990 je obec samostatná, v současnosti  zde  trvale  žije 79 obyvatel.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz