Čáslavsko

395 01, Čáslavsko, Tel.: +420 565 445 178, obecniurad.caslavsko@seznam.cz
Čáslavsko/Společnost - Čáslavsko




Všem turistům hledajícím krásy přírody lze doporučit zdejší celkem vzato nezkažené prostředí s mohutnými lesy, čistým vzduchem a asi 8 km vzdáleným Blaníkem, odkud by jednoho dne měla vyjet vojska pomáhající zachránit český lid, až mu bude nejhůř. Přes tuto obec vede turistická a cyklistická stezka k posvátné hoře. Základní vybavení Čáslavska není dostatečné, celkově neodpovídá velikosti a významu obce. Některé budovy sloužící pro vybavení jsou využívány jen částečně, právě v důsledku úbytku obyvatel. Obecní úřad se nachází v integrované budově spolu s hasičskou zbrojnicí. Základní škola ani jiná školská zařízení v obci nejsou. Děti dojíždějí do Lukavce. Za obecním úřadem se nachází letní kulturní zařízení. Z organizací působí v Čáslavsku Sbor dobrovolných hasičů.

Vznik Čáslavska se traduje od roku 1304. Tohoto roku byla část města Čáslavi vypálena Albrechtem, císařem německým. Podle pozdějších zápisů v obecních a školních kronikách se vydali členové osmnácti rodin z Čáslavi hledat pobyt v jiném kraji. Zastavili se v místě dnešního Čáslavska, kterému dali tento název. Obec patřila až do roku 1910 do panství Pravonín.
Nachází se zde kaplička, která je zasvěcena Narození Panny Marie. V roce 1907 byla v Čáslavsku otevřena nová trojtřídní škola a je skoro neuvěřitelné, že v tomto roce byl počet žáků 190, jak je zaznamenáno ve školní kronice. Tato velice dobře udržovaná škola je od roku 1985 prázdná.

  • Kaple Narození Panny Marie



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz