Cetenov

Hrubý Lesnov, 463 48, Cetenov, Tel.: +420 485 148 802, starostka@cetenov.cz
Cetenov/Společnost - Cetenov




Cetenov je obec na severu Česka, v okrese Liberec, v Libereckém kraji. Stabilizovanou původní zástavbu tvoří ve všech sídlech výhradně rodinné domy venkovského charakteru a bývalé zemědělské usedlosti. V obci je veřejná knihovna a sbor dobrovolných hasičů.

Seskupení šesti obcí tvořících současné území obce Cetenov patřilo odedávna k českodubskému panství. První dochovaná zpráva je v nejstarších Purkrechtních registrech, jež založil v roce 1536 pro vsi svého panství českodubského Jan z Vartenberka.

Do správního území obce Cetenov, která se v roce 1976 stala direktivním opatřením součástí střediskové obce Všelibice a opet se osamostatnila referendem v roce 1990, patří tyto osady: Dehtáry, Dolánky, Hrubý Lesnov, Těšnov, Vystrkov a Cetenov.

V historii osady Cetenov, Vystrkov a Hrubý Lesnov ležely na důležité silnici z Prahy do Žitavy. Nyní celé správní území leží mimo hlavní silniční a železniční tahy.

Osada Hrubý Lesnov je typickou staročeskou okrouhlicí s návsí uprostřed. Ostatní osady mají podhorský charakter – osídlení roztroušené po stranách cest a strání. Nejvyšším místem území je Vystrkov s 466 m.n.m. Nejnižším pak údolí Zábrdky 272 m.n.m.

  • Kaple sv. Linharta
  • Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého
  • Roubená stavení v Hrubém Lesově






Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz