Cekov

338 08, Cekov, Tel.: +420 773 830 663, obec.cekov@quick.cz
Cekov/Společnost - Cekov




V současné době žije v Cekově 119 obyvatel. Pro zkvalitnění života místních občanů zde byl vybudován v roce 1975 obchod se smíšeným zbožím a postaven Kulturní dům, který je využíván k různým zájmovým a společenským akcím. Od roku 1993 má obec vlastní vodovod a v roce 1996 byla plynofikována. Na návsi je malá kaplička, vedle ní stojí památník obětem obou světových válek. Zásluhu na pěkném a malebném vzhledu obce mají také všichni obyvatelé i chalupáři, kteří opravili fasády domů a svědomitě pečují o jejich okolí. Vyasfaltováním místních komunikací vypadá celá vesnice upraveně a čistě, díky vzrostlé vegetaci tvořené převážně lípami a celoročně udržovaným travním porostem působí velmi malebně. Těsně kolem obce vede dálnice D 5 Praha - Plzeň a částí katastru obce prochází i železnice vedoucí stejnými směry.

Také pro milovníky cykloturistiky a turistiky je v místě příležitost pro velmi pěkné výlety po upravených cestách, například projetím “průhonu” a přejetím “Cekovské lávky” přes dálnici je možno navštívit okolí Kařezských rybníků. Jiná trasa nabízí opačným směrem výlet přes “malou hráz” Cekovského rybníka a “Bukov” až do Zbiroha, další směrem na Sirou, Sirskou horu a Radeč (Lhota p. Radčem). Ze Siré lze dále pokračovat k poutní kapličce Svatý Vojtěch nad městem Mýtem.

Nejstarší historický záznam o Cekově pochází z roku 1273, toto datum je také spojeno s obdobím založení hradu ve Zbirohu. Původní ves, která stála pod tzv. “bukovskou silnicí”, byla za husitských válek celá zničena požárem a později nově postavena na místě dnešního rybníka. Za třicetileté války, v roce 1639, byl Cekov opět vypálen a v roce 1680 navíc stižen morovou epidemií. Z důvodu založení Cekovského rybníka byla obec přemístěna do míst, na kterých stojí dodnes.

  • Venkovská usedlost na návsi

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz