Bukovina u Čisté

514 01, Bukovina u Čisté, Tel.: +420 481 595 483, oubukovina@cmail.cz
Bukovina u Čisté/Společnost - Bukovina u Čisté




V obci byl vybudován přírodní areál, který slouží k pořádání společenských akulturních akcí jako jsou koncerty, dětské dny, sjezdy rodáků. Jeho kapacita je 1000 lidí. Součástí areálu je antukový kurt využívaný pro sportovní vyžití při tenisových, volejbalových či nohejbalových turnajích místního významu. Areál je možný i pronajmout.

Kulturní dům byl vybudován v roce 1967. Od té doby prošel částečnými rekonstrukcemi v roce 1980 a 2004. Slouží pro kulturní dění v obci při pořádání hasičských a dětských bálů, koncertů a besed, tanečních zábav nebo svatebních hostin. Kulturní dům je možný i pronajmout.

Počátky dějin obce Bukovina u Čisté jsou velice nejasné. První zmínka je činěna v zápise knih provolacích z roku 1386, kdy je před Petrem z Vartenberka a z Kosti řešeno vznesení odporu Jana řečeného Pecka z Pecky na proklamaci Hrzka plebána v Radimi na tři poplužní dvory v Nedaříži a na vše co k nim přísluší ve Vidochově a v Bukovině. Jan z Pecky vznesl odpor pouze na příslušenství ve Vidichově s tím, že na něj má zapis v zemských deskách. S ohledem na fakt, že Nedaříž a Vidochov jsou v těsné blízkosti Bukoviny u Čisté, lze důvodně předpokládat, že je v zápise z roku 1386 zmíněna právě tato ves. Ze zápisu však nijak nevyplývá kdo Bukovinu v této době vlastnil. Nebyl to ani farář z Radimi a ani Jan z Pecky.

Ves je ve starších pramenech známa pod názvem Bukovinka. Tak je jmenována v roce 1543 v zápisu Desek zemských o prodeji panství Pecka syny a dědici Jana Litoborského z Chlumu Haškem, Vilémem a Jiřím, Jindřichovi Škopkovi z Bílých Otradovic. V roce 1566 bylo panství Pecka rozděleno mezi syny Jana Škopka Karla a Adama. Vdova po Karlovi Barbora Miřkovská z Tropčic se podruhé vdala za Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který tak vyženil polovinu pececkého panství. Když Barbora zemřela, oženil se Harant podruhé s Annou Saloménou Hradišťskou z Hořovic, která koupila druhou polovinu Pecky a tak byly obě části panství spojeny v jeden celek. Kryštof Harant jako aktivní účastník stavovského povstání v letech 1618 - 1620 byl 21. 6. 1621 v Praze popraven. Jeho polovina panství Pecka byla konfiskována a posléze prodána pozůstalé vdově. Ta pak celé panství prodala Albrechtovi z Valdštejna. Valdštejn kupoval v okolí další statky a v roce 1628 získal ves Bukovinku od Karla Kapouna ze Svojkova, když před tím v roce 1623, přišel ke statku Čistá po odsouzeném Adamovi Kašparovi Vančurovi z Řehnic. Vše bylo připojeno k panství Hostinné. Albrecht z Valdštejna byl v roce 1634 v Chebu zavražděn a jeho rozsáhlý majetek propadl konfiskaci. Hostinné bylo královskou komorou postoupeno plukovníkovi Vilémovi z Lamboy. Od Lamboyových dědiců koupil v roce 1667 statek Čistou Pertolt Záruba z Hustířan. Jeho syn Jan Rudolf prodal Čistou Pavlovi hraběti Morzinovi a ten ji připojil k Lomnici nad Popelkou. Po více jak sto letech prodal Lomnici nad Popelkou Rudolf hrabě Morzin trutnovskému obchodníkovi Ignáci Falgemu. Od jeho vnuka se Lomnice dostala do držení Karla knížete z Rohanu. Od roku 1850 kdy se Bukovina vymanila z područí vrchnostenského a robotního , tvořila samostatnou obec. V roce 1783 byla Karlem z Morzina založena osada Karlov, která správně spadala pod obec Čistá. Osada byla v roce 1927 sloučena spolu se samotou Hájenkou a devíti čísly popisnými Čisteckých , s politickou obcí Bukovinou. Zvětšená obec se začala nazývat Bukovina u Čisté.

  • Socha svatého Jana Nepomuckého
  • Venkovský dům čp. 20

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz