Bořetice (okres Břeclav)

Bořetice, 691 08, Bořetice, Tel.: +420 519 430 103, obec@boretice.cz
Bořetice/Společnost - Bořetice




Bořetice (okres Břeclav)

boretice-okres-breclav-1.jpg
Bořetice jsou vesnice v okrese Břeclav v Jihomoravském kraji. Leží zhruba 12 km jihovýchodně od Hustopečí, na břehu Trkmanky. Bořetice sousedí na severu s Němčičkami a Kobylím, na východě s Vrbicí (místně Vrbicú) a na západě s Velkými Pavlovicemi. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Bořetice (okres Břeclav)

Bořetice, 691 08, Bořetice

Telefon: +420 519 430 103
E-mail: obec@boretice.cz
Web: http://www.boretice.cz/


Obec Bořetice leží v mírně zvlněné krajině na úpatí Ždánického lesa. Protéká tudy říčka Trkmanka, místně zvaná „Svodnica“. Nejproslulejší lokalitou jsou Kraví hory, kde se nad početnou řadou vinných sklepů zvedají kopce úrodných vinohradů. Známá je i přírodní rezervace Zázmoníky, se vzácným včelníkem rakouským a jinými chráněnými druhy rostlin.

První zmínka o obci je z roku 1222, rok 1335 zmiňuje zdejší vinařství. Historickými památkami jsou kostel svaté Anny, průčelí brány u vchodu na hřbitov a dvě kapličky. Dnes je obec zrekonstruována, náves i kulturní dům tvoří úhledné prostranství, kde se odehrávají folklórní i jiné akce. Škola byla v obci zřízena v roce 1826. Je zde základní škola s prvním stupněm, mateřská škola, dále pak školní družina a školní jídelna.

Vesnice žije bohatým společenským a kulturním životem. Jsou pořádány plesy, výstavy vín, zarážení hory, svěcení mladého vína, jarmark, koncerty a další. Největší kulturní akcí jsou třídenní krojové hody, které tradičně začínají první neděli v srpnu. Do krojů se obléká více než 20 párů mládeže.

Bořetice jsou významnou vinařskou obcí s vysázenými 168,8 ha vinic. Nejčastější pěstované odrůdy jsou Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburské a Müller Thurgau. Vysokých kvalit dosahují červená vína Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka a další. V roce 2000 byla založena recesistická republika Kraví hora. Na jejím území je více jak 260 vinných sklípků, které místní vinaři otevírají občanům i turistům.

První písemná zmínka o Bořeticích pochází z roku 1222, kdy je ve vsi Poratiz jmenován dědičný rychtář Wido – Vít. V roce 1341 se část vesnice dostala do majetku významného moravského rodu pánů z Kunštátu. Po celé řadě dědických změn v držení vsi získal zboží v roce 1617 Zdeněk Žampach z Potenštejna. Tím byla obec spojena s hodonínským velkostatkem, jehož osud sdílela až do zániku patrimoniální správy v roce 1848. Po zřízení okresů patřily Bořetice v letech 1850–1938 k politickému i soudnímu okresu hustopečskému, v letech 1938–1942 k oddělením okresů Brno-Židlochovice a Klobouky, v letech 1942–1945 k politickému okresu Hodonín, poté opět k okresu Hustopeče a od roku 1960 jsou součástí okresu Břeclav. V soudní správě podléhala obec soudním okresům Hustopeče (1850–1938), Klobouky (1938–1945) a znovu Hustopeče (1945–1949).

  •     Kostel svaté Anny
  •     Hřbitovní zeď s barokní branou
  •     Smírčí kámen
  •     Boží muka v Zázmoníkách
  •     Boží muka u Rozhledny
  •     Poklona svatému Floriánu
  •     Poklona svatému Janu Nepomuckému
  •     Rozhledna Kraví hora

(Zdroj: Wikipedie)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz