Blíževedly

471 04, Blíževedly, Tel.: +420 487 867 038, blizevedly@cmail.cz
Blíževedly/Společnost - Blíževedly




Obec je na severním okraji CHKO Kokořínsko, na rozhraní Českého středohoří a Máchova kraje. Je administrativně součástí okresu Česká Lípa. Obcí prochází červená turistická značka od Hřídelíku na Ronov a železniční trať 087 z České Lípy do Litoměřic. V obci je železniční zastávka.

 

První historická zmínka o vsi pochází z roku 1290, kdy Blíževedly, tehdy uváděné jako trhová ves, získaly od pražského biskupa Tobiáše z Bechyně tržní právo a následně povýšeny králem Václavem II. na městečko. Městský znak jim věnoval až roku 1685 biskup Jaroslav Ignác ze Štemberka. Osídlení zde existovalo od pravěku. Blíževedly byly kolem roku 1334 podhradím hradu Hřídelík. Jeho rozvoj zastavily války, nejdříve je dobyli husité vedení Janem Roháčem z Dubé, pak přišla třicetiletá válka. Po roce 1550 se ve zdejší krajině usadili němečtí kolonisté. Další rozvoj zabrzdil jednak mor roku 1714 a hlavně velké požáry v letech 1784 a 1859.

(Zdroj: Wikipedie)

  • barokní kostel sv. Václava na základech původního svatostánku z 14. století, stojí na náměstíčku, registrovaná kulturní památka.
  • Barokní sloup Nejsvětější Trojice z roku 1714 s balustrádou soch svatých od sochaře F. Tollingera. Byl postaven po morové epidemii. Registrované kulturní památka.
  • Kaple zasvěcená Panně Marii Bolestné z roku 1784, barokně upravené o 90 let později.
  • Bývalá kovárna na náměstí, registrovaná kulturní památka
  • Bývalá sýpka čp.40 pod kostelem, registrovaná kulturní památka

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz