Bílá Třemešná

544 72, Bílá Třemešná, Tel.: +420 499 693 310, info@bilatremesna.cz
Bílá Třemešná/Společnost - Bílá Třemešná




Nejstarší historická zmínka o Bílé Třemešné je z doby okolo roku 1238. Jméno obce pochází od střemchy (staročesky črěmcha, třěmcha), přívlastek "bílá" je odvozen od světlého pískovce, typického pro tuto oblast. Nejvýznamnějšími památkami jsou římsko-katolický kostel v románském slohu, založený koncem 16. století a stará farní budova v empírovém stylu.
Obec střídala v průběhu staletí mnoho majitelů, kteří obývali třemešenskou tvrz. V 15. a 16. století vládl v Bílé Třemešné vladycký rod Třemešenských ze Železna. Roku 1594 koupil obec Adam Zilvár z Pilníkova a přestavěl tvrz na renesanční zámek. Ani zámek se ale nezachoval. Harrachové, poslední šlechtičtí majitelé Bílé Třemešné, již na třemešenském zámku nebydleli, ten pustl a nakonec jej dal František Antonín Harrach roku 1865 - 1866 rozbořit.
Počátek největšího hospodářského rozkvětu obce se datuje na přelom 19. a 20. století. Většinu pracujícího obyvatelstva tvořili průmysloví dělníci, zaměstnaní převážně jako tkalci a skláři. Podomácku se vyráběly skleněné perly, fungovaly zde místní cihelna, obchody se dřevem, výroba lyží.

  • Památník Jana Amose Komenského
  • Kostel svatého Jakuba
  • Pomník Jana Amose Komenského
  • Pomník obětem 1. a 2. světové války
  • Fara

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz