Besednice

Náměstí, 382 81, Besednice, Tel.: +420 725 964 476, starosta@besednice.cz
Besednice/Společnost - Besednice




Na zdejším hřbitově je umístěn památník 11 obětem této katastrofy a u příležitosti tohoto smutného výročí je každoročně k pomníku kladena kytice.
U příležitosti 50. výročí katastrofy 7. října 1978 byl odhalen na místním hřbitově znovuobnovený pomník.

V minulosti byla obec významná svou těžbou a zpracováním žuly a těžbou cihlářské hlíny i kvalitními cihlářskými výrobky. Náves Besednice zdobí několik štítových statků s průčelími propojenými průběžnou profilovanou římsou ve stylu selského baroka a kaplička se sochou svatého Jana Nepomuckého. Významnou památkou je barokní kostel svatého Prokopa z roku 1738.

KATASTROFA NA POŘÍČÍ, 9. 10. 1928
9. října 1928 v 15 hodin odpoledne se na nároží Poříčí a Biskupské ulice v Praze zřítila novostavba o sedmi podlažích. Tato katastrofa nebyla v této době ojedinělá. Rok před tím na rohu ulice Vodičkovy a Jámy spadl roh domu v době největší ranní frekvence. Několik málo měsíců před poříčskou katastrofou se zřítila novostavba v Rytířské ulici, kde zahynulo několik lidí. V zápětí 11.října došlo ke zřícení novostavby čtyřpatrového domu v Libni, kde z celé stavby zůstala jen halda cihel a trámů. Naštěstí nikdo nepřišel o život, neboť stavba spadla před půlnocí. Poříčská katastrofa byla o to hrůznější, že se sesula budova, která byla téměř hotová, se všemi pěti patry nad zemí, střechou a lešením. V době neštěstí pracovalo na stavbě 87 osob. Na místě stavby během několika málo hodin zůstala jen hromada trosek a betonu.
Stavbu budovy prováděla stavitelská firma Ing. T. Pražák a Ing. P. Morávek z Prahy XII., pro obchodní firmu Jakesch, na místě zbouraného starého dvoupatrového domu. Dům měl mít nosnou železobetonovou část, konstrukci rámovou, postupně vyplňovanou lehkým cihlovým zdivem. Stavba měla mít pět pater a dva suterény a sahala do hloubky asi 8 metrů pod úroveň ulice. Cihlové výplně obou zdí byly již provedeny. Pracovalo se na rovné betonové střeše.
Pod troskami zahynulo celkem 46 lidí a 30 bylo zraněno. Z Besednice, Soběnova, Nesmeně, Chlumu a Chodče zahynulo celkem 17 lidí - z toho 15 zedníků, 1 dělník a 1 polír: Josef Řídel, Josef Dousek, Tomáš Lošek, Prokop Kozel, Jan Kozel, František Kuchař, Václav Brabec, Jan Soukup, František Soukup, František Lukeš a Matěj Benda byli z Besednice a Nesmeně, Martin Kronaisl byl z Chodče, František Pudivítr, Michael Pudivítr, Jan Mikeš, Václav Štěpán a Ludvík Šaršoun byli ze Soběnova a Chlumu. Zraněni byli Václav Plza a Tomáš Plza. V Besednici zůstalo 11 vdov a 25 sirotků.
Pohřeb se na rozhodnutí Městské rady v Praze konal v úterý 16. 10. 1928 a o den později byly rakve se zemřelými převezeny drahou na Kaplické nádraží. Pohřeb 11 občanů z Besednice a Nesmeně se za velké účasti lidí ze širokého okolí konal 18. října 1928 v Besednici.

  • Kostel svatého Prokopa
  • Kaplička svatého Jana Nepomuckého na návsi
  • Boží muka
  • Mohylník, archeologické naleziště
  • Sýkorův hamr
  • Fara
  • Rozhledna Slabošovka
  • přírodní útvar Kamenné mísy
  • naleziště vltavínů



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz