Anenská Studánka

563 01, Anenská Studánka, Tel.: +420 465 394 167, anenskastudanka@seznam.cz
Anenská Studánka/Společnost - Anenská Studánka




Nejbližší města jsou Lanškroun (8 km jihovýchodně), Česká Třebová (8 km jihozápadně) a Svitavy (15 km jižně). Obcí prochází silnice třetí třídy z Třebovic do Damníkova a nedaleko obce vede i železniční trať Třebovice v Čechách-Chornice, kde je zřízena zastávka Anenská Studánka. Obec disponuje knihovnou, prodejnou smíšeného zboží a hostincem.

Obec je členem svazku obcí Mikroregion Lanškrounsko.

Dříve známa pod názvem Königsfeld. Malá podhorská vesnice je poprvé připomínána již roku 1292 mezi statky zbraslavského kláštera. Dvůr naproti kostelu má nad vchodem letopočet 1864. Je to dvojdům spojený branou, ve štítě obytného stavení je nika se sochou sv. Floriána.
Dominantu obce tvoří kostel sv Vavřince, který je z roku 1907. Postaven byl na místě původního kostela z roku 1607. Zařízení kostela je soudobé, na bočních oltářích je sousoší Kalvárie a sochy sv. Vavřince a sv. Bartoloměje z 2. pol. 18. století. Je zde také socha Madony ze začátku 16. století. U kostela se nachází kamenný krucifix na podstavci s figurálním reliéfem datovaný rokem 1776.
Další dominantou je Domov u studánky - jedná se o zařízení pro mentálně a tělesně postižené.
Dříve zde byly zřízeny lázně s kaplí a to před rokem 1678, při nich byl roku 1735 nákladem Lichtenštejnů postaven nový dům. Nyní zde stojí Domov u studánky. V areálu Domova se nachází kaple Panny Marie pomocné z poloviny 19. století - na jejím hlavním obrazu je v rokokovém rámu obraz od J. Umlaufa.
Kaple nad studánkou byla prostá obdélníková stavba se sedlovou střechou, výrazně zapuštěná do terénu. Průčelní štít byl plochý, nezdobený, s otevřenou předsíní, k níž se scházelo po kamenných schodech. Vstup byl opatřen pravidelnou rozvilínovou kovanou mříží. V předsíni bylo umístěno sousoší Madony se sv. Janem Nepomuckým a jáhnem, datované do roku 1738.  V současné době proběhla rekonstrukce objektu pramene a kaple nad studánkou již nestojí, nyní zde stojí kolonáda.
Všechny součásti sousoší jsou provedeny z kvalitního hutného jemnozrnného pískovce s výrazným růžovým žilkováním. Sousoší bylo zcela jistě polychromované, nebo alespoň opatřené vrstvou tzv. leštěné běli. Touto technikou se v barokní době napodoboval bílý mramor, kterého byl u nás nedostatek.
Další informace o historii obce lze nalézt v četných německých pramenech; v českém jazyce vyhotovený výtah je k dispozici u starosty obce.
K obci Anenská Studánka patří také část Helvíkov.

  • kostel sv. Vavřince
  • klášter
  • Kaple Panny Marie Pomocné se sousoším a pramenem



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz