Albrechtice nad Orlicí

Na Výsluní, 517 22, Albrechtice nad Orlicí, Tel.: +420 494 371 425, albrechtice@nadorlici.cz
Albrechtice nad Orlicí/Společnost - Albrechtice nad Orlicí




V Albrechticích je mateřská i základní škola (jen nižší stupeň). V obci je fotbalové i volejbalové hřiště a tenisové kurty. V budově obecního úřadu funguje také knihovna a na opačném konci vesnice, nedaleko školy najdeme poštu. V obci jsou dvě restaurace (Na Drahách a U Pošty), přes léto je v areálu fotbalového hřiště otevřen stánek.

Dominantou vesnice je kostel sv. Jana Křtitele, nedaleko něj je také obecní hřbitov se zvoničkou.

V roce 2010 zde byl výrazně zrekonstruován domov důchodců, který se se svou kapacitou 81 lůžek stal jedním z významných pečovatelských domů pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Stránky Domova důchodců Albrechtice nad Orlicí

Obec je plynofikovaná, částečně je zde zavedená kanalizace a veřejný vodovod. Nejbližší železniční stanice je Týniště nad Orlicí.

Ke konci roku 2012 měly Albrechtice nad Orlicí 1031 obyvatel.

(Zdroj: Wikipedie)

Obec Albrechtice n.Orlicí leží na soutoku Tiché a Divoké Orlice, obklopena borovými lesy.

První písemná zpráva o obci pochází Dalimilovy kroniky, kde je popsána bitva rytíře Mutině Skuhrovského s Němci u Albrechtic roku 1279. Albrechtice byly součástí chvojenského panství, které v dubnu 1336 zastavil král Jan Lucemburský za 2 000 kop grošů bratrům Jindřichu, Janu a Pertoldu z Lipé, poté před rokem 1340 získal toto panství dědičně Jindřich II. z Lichtenburka a před rokem 1358 přešlo na pány ze Šternberka. Za dob krále Karla IV. (1346 - 1378) byly Albrechtice povýšeny na městečko. Od roku 1403 je držel Jan Krušina IV. z Lichtenburka, který je spolu s hradem a vším příslušenstvím získal zástavou od krále Václava IV. za 2 000 kop grošů.

Ve 14. - 15. století stával v obci dřevěný hrad. O jeho přesné poloze nebo velikosti se záznamy nedochovaly. Předpokládá se ale, že stával v centru dnešní obce. Byl založen za vlády Vartenberků ve druhé polovině 14. století. První písemná zmínka pochází z roku 1398, kdy hrad získal od Václava IV. do zástavy markrabě Prokop. Hrad býval v majetku českých královen, roku 1411 patřil Žofii (manželce Václava IV.), pak od roku 1437 patřil hrad Barboře (manželce Zikmunda Lucemburského). V roce 1495 hrad získal Vilém z Pernštejna, jeho syn Vojtěch pak spojil Albrechtice s Pardubicemi a následně, roku 1560 prodal královské komoře (za Maxmiliána II. Habsburského). Někdy v této době hrad pravděpodobně zanikl. Podle některých zdrojů zanikl buď za husitských válek či během vpádu uherských vojsk do východních Čech v létě 1470. Albrechtice nad Orlicí (hrad)

V letech 1950 - 1961 spadaly Albrechtice do okresu Holice, od roku 1961 pak do okresu Rychnov nad Kněžnou. V roce 1981 se obec nakrátko stala součástí města Týniště n.O. Po roce 1991 se definitivně osamostatnila. Obec je součástí mikroregionu Poorlicko, oblasti Orlické hory a Podorlicko.

(Zdroj: Wikipedie)


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz