Ostravice (okres Frýdek-Místek)

739 14, Ostravice, Tel.: +420 558 412 541, ou.ostravice@obec-ostravice.cz
Ostravice/Společnost - Ostravice




Podhorská obec Ostravice se rozkládá v údolí stejnojmenné horské řeky Ostravice, která zde vytváří dlouhé, do krajiny široce rozevřené údolí,

Podhorská obec Ostravice se rozkládá v údolí stejnojmenné horské řeky Ostravice, která zde vytváří dlouhé, do krajiny široce rozevřené údolí, které se ve své horní části prudce zvedá k vrcholům Lysé hory a Smrku. Masiv těchto hor je nepravidelně členitý se středně skloněnými a příkrými svahy a nepravidelnými hřbety. Celá oblast je rozbrázděna hustou sítí bystřin a potůčků.

Tato poloha obce je vyjádřena i v obecním znaku, ve kterém je vrchol Lysé hory vyjádřen figurou zelené hory a vrchol Smrku zase figurou jehličnatého stromu - smrku. Stříbrno-modře dělená vlnitá pata odkazuje na řeku Ostravici, která dala obci jméno a je důležitým krajinným prvkem. Řeka Ostravice zase dostala svůj název od příliš "ostrého", prudkého toku.

Ostravice leží v centru rekreační oblasti Beskyd, která poskytuje možnosti k celoročnímu rekreačnímu a sportovnímu vyžití. Na své si přijdou turisté i lyžaři. Proto je oblast vyhledávána v letním i zimním období. Rekreanti a návštěvníci mají bohatý výběr turistických tras, jež vedou po horských hřebenech, údolími horských potoků a klidných zákoutí. Milovníci přírody mohou obdivovat malebné kopce, slunné louky, příkré srázy, neobvyklé vyhlídky i původní přírodní společenstva. Překrásná horská příroda je jedním z největších bohatství obce Ostravice.

Své služby nabízí i několik restaurací a řada horských hotelů a horských chat. K dispozici jsou stravovací a ubytovací kapacity, rehabilitační zařízení, kryté bazény, tenisové kurty, sauny a pod.

Obec vznikla ve druhé polovině 16. století a první zmínka o ní je z roku 1581 z urbáře hukvaldského panství, kde se o ní píše jako o vsi OSTRAWICZE. Až do roku 1951 se jednalo o čistě moravskou obec, s rozlohou 104,4 km². Tehdy zahrnovala území moderních katastrálních území Ostravice 1 (součást moderní obce Ostravice), Ostravice 2 (součást moderní obce Staré Hamry) a Bílá (moderní obec Bílá). 1. července 1951 však z důvodu obtížného spojení jednotlivých osad s centry obcí  došlo k územní reformě obce Ostravice a původně čistě slezské obce Staré Hamry, při které byl původní katastr obce Ostravice rozdělen na 3 části, a původní katastr obce Staré Hamry na 2 části. Nejjižnější část katastru Ostravice byla přeměněna v novou obec Bílá. Střední část původního katastru Ostravice byla spojena s jižní částí katastru Starých Hamer, čímž vznikla obec Staré Hamry, jak ji známe dnes. Zbývající severní části katastrů obou obcí pak byly spojeny v moderní obec Ostravice.

  • Kostel Nejsvětější Trojice
  • Srub Petra Bezruče
  • rekreační dům JUDr. Šavrdy
  • rekreační chata Ing. Houdka
  • rekreační chata (eč. 347)
  • rekreační dům Ladislava Jerieho
  • krucifix

 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz