Halenkov

756 03, Halenkov, Tel.: +420 571 420 929, ou@halenkov.cz
Halenkov/Společnost - Halenkov




Halenkov

halenkov-1.jpg
Obec Halenkov leží ve východní části vsetínského okresu, v typicky horské oblasti ve výšce 425m n. m. Obcí protéká Vsetínská Bečva, oddělující Vsetínské vrchy a Javorníky. Halenkov založil v roce 1654 Jiří Illésházy, uherský šlechtic pocházející ze Žitného ostrova, který koupil roku 1652 vsetínské panství. Základem obce byl panský dvůr Helenovice, jenž byl pojmenován podle jediné dcery Jiřího Illésházyho Heleny.
Mapa - Halenkov

756 03, Halenkov

Telefon: +420 571 420 929
E-mail: ou@halenkov.cz
Web: http://www.halenkov.cz


V obci  se pořádají za podpory obce, místního hasičského sdružení a místních firem Halenkovské slavnosti, kde vystavují řezbáři místní i z okolí.

Halenkov založil v roce 1654 Jiří Illésházy, uherský šlechtic pocházející ze Žitného ostrova, který koupil roku 1652 vsetínské panství. Základem obce byl panský dvůr Helenovice, jenž byl pojmenován podle jediné dcery Jiřího Illésházyho Heleny. Obyvatelé Halenkova se živili většinou zemědělstvím a chovem valašského dobytka koz a ovcí. Z popisu vsetínského panství se dovídáme, že v 17. - 19. století je v Halenkově jeden poddanský a jeden panský mlýn a pila. V údolí Břežitá na rozhraní Halenkova a Nového Hrozenkova byla založena sklářská huť.


V Halenkově se vyráběl potaš (používal se při výrobě mýdla a skla), v provozu byla sirkárna a při panském dvoře se vařilo z ječmene slovenské pivo.

V roce 1868 založil Michael Thonet v Halenkově továrnu na nábytek z ohýbaného dřeva, což přineslo obyvatelům nové pracovní příležitosti. V roce 1922 zde pracovalo 160 zaměstnanců.

Michael Thonet byl světově proslulý vynálezce pracovního postupu „na zhotovování židlí a noh stolů z ohýbaného dřeva, jehož ohyb se děje působením vodní páry nebo vařící tekutiny“. Ohýbaný nábytek vyrobený tímto postupem vynikal pevnou konstrukcí, lehkostí, elegancí a bohatými tvary.

Roku 1908 byla dokončena železniční dráha ze Vsetína do Velkých Karlovic, která usnadnila život obyvatelům Horního Vsacka, ale připravila o zaměstnání formany.

Ve 30. letech minulého století postihla hospodářská krize i občany Halenkova. Proto tehdejší představitelé obce souhlasili se stavbou armádních skladů pohonných hmot, aby zajistili obyvatelům práci. Sklady byly zrušeny v roce 2003 a bezúplatně převedeny do majetku obce.

  • Michal Hubník Narodil se 1.6. 1983. S fotbalem začínal v žákovském družstvu v Halenkově. V šesté třídě odešel na hostování do Vsetína. Po skončení základní školy se vrátil hrát do Halenkova. Protože studoval vojenskou školu ve Vyškově a nejbližší fotbalový klub byl v Drnovicích, tak tam asi půl roku hrál. Ale zkloubit fotbal a vojnu bylo dost náročné, proto se rozhodl, že s fotbalem skončí. Ovšem jeho mladší bratr byl v tu dobu v Olomouci a domluvil mu v letních měsících přípravu. Olomouckým se zalíbil a už tam zůstal. Ve Vyškově školu opustil a odešel v roce 2000 do Olomouce. Tam hrával za juniorku Sigmy Olomouc a do mužského družstva Sigmy se dostal v roce 2003. Jeho premiéra byla proti Spartě Praha, kde nastoupil s polu s bratrem Romanem. V roce 2003 se také zúčatnil MS devatenáctiletých v Spojených Arabských Emirátech. V Olomoucí působí dodnes. Jeho snem je zahrát si v zahraničí. V půlce fotbalové sezony (leden 2011) vede tabulku střelců s 12 brankami. V roce 2010 se dostal i do české reprezentace a několik minut si zahrál přátelské utkáni proti Dánsku.
  • Roman Hubník Narodil se 6.6. 1984. S fotbalem začínal v žákovském družstvu halenkovského Tatranu. Zlomový bod jeho fotbalové kariéry přišel už v jeho dvanácti letech, kdy si ho všimli vyhledávači talentů ze Vsetína. Za Vsetín hrál půl roku a pak přešel do Zlína, kde působil rok a půl. Poté přišly nabídky z Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc. Nakonec dal přednost Sigmě, kde strávil 8 let. Nejdříve hrál za juniorku, ale brzy přešel do A mužstva a premiéru měl proti Spartě Praha s polu s bratrem Michalem. V roce 2000 byl vyhlášen talentem roku mezi šestnáctiletými hráči. Reprezentantem ČR byl ve všech věkových kategoriích a jeho největší úspěch - za juniory získal bronz na ME 2003. Potom se dostal i do reprezentace 21-letých. V roce 2007 podepsal smlouvu s FK Moskva na 4 roky, ale moc se mu nedařilo, přišlo i zranění a tak v roce 2009 šel na roční hostování do Sparty Praha. V roce 2010 přešel do Herty Berlín, kde působí dodnes. Je reprezentantem ČR a hlavní opora naší obrany. V říjnu 2010 střelil branku proti Skotsku a udržel naději o postup na ME 2012.
  • Ing. arch. Jaroslav Kopecký nar. 1934 v Halenkově. Vystudoval Slovenskou vysokou školu technickou, fakultu architektury v Bratislavě. Působil 7 let v Ústředí uměleckých řemesel v Bratislavě, pak pracoval jako výtvarník ve svobodném povolání v rámci Svazu slovenských výtvarných umělců v Bratislavě. Mezi jeho největší inspirační zdroje patří Valašsko. Kromě architektonické tvorby se věnoval krajinomalbě. Na Valašsku nacházel motivy ke svým grafikám, pastelům a akvarelům. Ing. arch. Jaroslav Kopecký nyní žije a pracuje v Halenkově, v údolí Lušová.
  • Ing. Milan Andrýsek - olejomalba Narodil se a vyrůstal v Halenkově. Výtvarnému umění, respektive olejomalbě se aktivně začal věnovat po ukončení střední školy. Problematiku malby zpočátku studoval z odborné literatury, později soukromě navštěvoval ateliér ak. mal. M. Adámka a ak. mal. K. Hofmana. Náměty ke své tvorbě čerpá z valašského prostředí které důvěrně zná a v kterém sám pracuje. Jeho tvorba soustřeďuje kromě formy ladných křivek Valašska i emotivní náboj vycházející z tradic rodného kraje, barevné lavírování obrazů věrně zachycuje náladu i atmosféru krajiny. Vystavoval autorsky i kolektivně např.: zámek ve Vsetíně, galerie Stará radnice ve Vsetíně, Valašské muzeum ve Velkých Karlovicích, galerie Růže ve Vizovicích aj. Absolvoval Slovenskou technickou univerzitu Bratislava.
  • Josef Heja se narodil 12.3.1902 v Hovězí, okr. Vsetín. Pracoval jako bednář, tesař, zedník, zemědělec v Halenkově – Dinotici. Zemřel roku 1985. Řezbářství se věnoval od roku 1965. Vystavoval ve Valašském Meziříčí v roce 1966, v Olomouci, v Čes. Budějovicích. Jeho práce jsou v muzeích v Olomouci, v Litoměřicích, ve Valašském Meziříčí, v Rožnově pod Radhoštěm, ve Vsetíně. V roce 1975 byl o Josefu Hejovi natočen televizní film „Jak dřevo promluvilo“. Setkání řezbářů s ukázkami jejich prací ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm je pořádáno pod názvem „Hejův nožík“. V roce 1996 zpracovali a vydali poštovní známku J. Králík a J. Herčík podle plastik Josefa Heji a nazvali ji „Betlém z Dinotice“. Josef Heja se řadí mezi nejosobitější lidové řezbáře.
  • Božena Janušová narozená 1952, pracovala u Státních lesů, pak jako prodavačka. Má ráda ruční práce, pět let se věnuje řezbářství, vytváří jemné reliéfy
  • Josef Juřica ( 1922 - 1989 ) narodil se v Halenkově, žil a tvořil v Halenkově – Bratřejůvce. V knize „Okres Vsetín“ se můžeme dočíst, že Josef Juřica patřil mezi zručné amatérské řezbáře a kolem roku 1980 zhotovil klátové úly s figurální výzdobou. Tvořil též reliéfy – náměty jsou valašská krajina s dřevěnými chalupami, stromy, les a obyvatelé lesa, slunečnice bodláky. Jeho reliéfy zdobí stěny mnoha obyvatel Halenkova
  • Miroslav Kopec narodil se v roce 1946. V Halenkově bydlel a pracoval deset let. Je to řezbář výborné kvality. Dříve spolupracoval s ak. mal. Jiljím Hartingerem. Své řezby vystavoval v Itálii, Německu, Slovensku, Rakousku a Dánsku
  • Petr Kopecký narodil se roku 1969, vyučil se stolařem, pracuje v NBT Halenkov, kromě stolařské práce zdobil nábytek v NBT ornamenty – vrubořezem. Ve volných chvílích řeže reliéfy a plastiky
  • Pavel Mazáč narodil se roku 1963, vyučil se zámečníkem, pracuje jako tesař při montáži dřevěných domů v Německu, bydlí v Halenkově – na Kuželkách. Řezbařina je jeho koníčkem
  • Ak. mal. Miloš Šimurda narodil se 1924 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Vystudoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. Pracuje v Bratislavě, často pobývá na Valašsku. Studuje mozaikářskou školu v Itálii. Maluje akvarely, vytváří monumentální mozaiky. Dvě mozaiky vytvořil i pro obec Halenkov. Jedna se jmenuje „Květ štěstí“, umístěna je ve svatební síni OÚ Halenkov, druhá mozaika nese název „Kytice“ a je ve foyeru svatební síně OÚ Halenkov.
  • Josef Tkadlec Akademický sochař narozený 1957, absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti u profesora Habarta, pak Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze u profesora Kováře. První zvon odlil v roce 1967 otec J. Tkadlece, pan Josef Tkadlec starší (1930 – 1996), zakladatel zvonařské dílny – umělecký řemeslník – zvonař. První zvon se ozývá z věže halenkovského kostela. Ak. soch. Josef Tkadlec pokračuje v díle svého otce v Halenkově 433.
  • Antonín Tlašek (1916 – 1992 ) řezbář, získal 1. místo v okresní a krajské soutěži amatérské výtvarné tvorby za soubor inzitních plastických kompozic. Své práce vystavoval na VII. národní výstavě neprofesionální výtvarné tvorby 1988 v Šumperku. Jeho plastika „PEKLO“ zde získala cenu. V národním kole této soutěže soutěžilo 261 autorů se 462 pracemi.
  • Mgr. Josef Václavík učitel v důchodu, narodil se 1938 v Halenkově. Rok učil v Horním Lidči, šest let na Vsetíně a jedenatřicet let v Halenkově. Práce se dřevem je jeho koníček. Vzorem jsou řezbáři Jan Mazáč ze Vsetína a Josef Juřica z Halenkova..
Akademický sochař
  • Kostel Povýšení svatého Kříže
  • Krucifix u kostela



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz