Abertamy

Farní, 362 35, Abertamy, Tel.: +420 353 892 333, obecabertamy@volny.cz
Abertamy/Společnost - Abertamy




Abertamy

abertamy-1.jpg
Abertamy jsou město v okrese Karlovy Vary, které má cca 1,2 tisíce obyvatel. Patří k němu i místní část Hřebečná. Jsou vysoko položeným sídlem (840 m) a rekreační střediskem na hřebenu Krušných hor, 8 km severovýchodně od Nejdku. Kolem obce protéká říčka Bystřice.V okolí se nachází vysoko položené horské louky a pole. Na jihu obce se nachází lyžařský vlek. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Abertamy

Farní, 362 35, Abertamy

Telefon: +420 353 892 333
E-mail: obecabertamy@volny.cz
Web: http://www.abertamy.eu/


Z čeho vznikl název Abertamy (v němčině Abertham, ale též Abertann, Oberdannen, Aberdam, Aberthamb, Abertam, Aberthal či Oberthal), je dodnes nejasné. Často citovaná pověst praví, že jednou kolem budoucích Abertam projížděl jakýsi šlechtic (podel jiného podání šlo o důlního inspektora) a uviděl muže, který stavěl na potoku hráz. Na otázku, co že to vlastně dělá, měl od muže dostat odpověď: "Aber (einen) Damm" (no přece hráz). Odtud byl už jen krůček k názvu. Někdy se původ jména spojuje s nedoloženým názvem Albertshammer (Albertovy Hamry).

Přímo v obci je lyžařský vlek a v okolí ideální terény pro běžkaře s možností napojení na Krušnohorskou magistrálu. Pro letní měsíce jsou zde tenisové kurty a možnost pěších výletů k zajímavostem v okolí. Obec má autobusové spojení s Ostrovem, Karlovými Vary, ale i Potůčky, kde je přechod do Německa pro pěší, auta  nebo vlakem, na Božím daru je přechod pro automobily a pěší.

Místní obyvatelé, ale i turisté najdou zde dosti slušnou síť obchodů jak potravinářského, tak i průmyslového zboží. Lyžaři si mohou nechat opravit poškozené lyže ve SKI - servisu, majitelé osobních aut je mohou  nechat vylepšit v autoklempírně a v autolakovně.

První zmínka o městečku pochází z roku 1529. V roce 1579 byly Abertamy prohlášeny královským horním městem a do užívání jim byl dán znak. Těžba stříbra upadla během třicetileté války, po ní zůstalo pouze dolování cínu, ze kterého se vyrábělo kuchyňské a mešní nádobí. Město tak opět pokleslo na městečko.

Hledači stříbra často při svém kutání naráželi na černý, lesklý kámen, který jim vždy naznačil, že stříbrná žíla končí. Teprve výzkumy Marie Curie-Sklodowské našly v tomto kameni a rudách jej obsahujících vzácné prvky, které daly kraji éru Jáchymovských uranových dolů po 2. světové válce. Po třicetileté válce nastala v Abertamech a okolí veliká bída. Teprve v 19. století byla v obci zavedena výroba kožených rukavic. Hlavní surovinou byly kozí kožky, kterých bývalo v každém domě dost. Známý byl i Abertamský kozí sýr z kozího mléka, dochucovaný různými bylinkami. Abertamské rukavice byly známé v celém světě svou vysokou kvalitou a rozmanitostí vzorů. Po 2. světové válce byly drobné i větší továrny sloučeny do Rukavičkářských závodů.

Kostel Čtrnácti svatých pomocníků založený roku 1534, dnešní stavba barokní z roku 1736 upravená v 1. polovině 19. století.

Ve 20. a 30. letech probíhala západně od obce těžba rašeliny.

(Zdroj: Wikipedie)



  • Horst Siegl (* 1969), fotbalista
  • Kostel v Abertamech

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz