Nová Včelnice

Komenského, 378 42, Nová Včelnice, Tel.: +420 384 371 323, info@meu.vcelnice.cz
Nová Včelnice/Společnost - Nová Včelnice




Město nabízí ideální podmínky pro turistiku a cykloturistiku (kraj rybníků a čisté přírody, úzkokolejná dráha Obrataň - Jindřichův Hradec) a rozsáhlé možnosti sportovního vyžití v místním sportovním areálu.

Počátky města sahají do přelomu 13. – 14. století, kdy vznikla tvrz a vesnice Včelnice, která dostala své jméno podle knížecích včelích zahrad (od roku 1654 přejmenována na Nežárku). Toto území patřilo knížecí komoře. Držitelé tvrze a vsi byli "rytíři ze Včelnice". Z nejstarších se připomíná rytíř Svatomír - asi 1320, který sloužil dlouho ve službách a ve vojsku krále Jana Lucemburského. Po něm zůstala dcera Blaha, která se po jeho smrti stala držitelkou tvrze. Poté se střídali různí držitelé, z nichž nejdéle tu byli Vencelíkové z Vrchovišť 1467 - 1649. Roku 1649 koupil panství španělský šlechtic Bartoloměj Paradys de la Saga. Jeho manželka hraběnka Hypolity z Ladronu postavila za své zachránění při povodni kapli a roku 1662 do ní přenesla přesnou kopii zázračné sošky - černé Panny Marie z Alt Oetingenu a místo nazvala Nový Oetting. Její syn Bernard František postavil při této kapli 54 domků, které prodal řemeslníkům a vytvořil z již poutního místa základ řemeslnického, obchodního a průmyslového městečka Nový Oeting - Nový Etynk. Městečko se rychle rozrůstalo a tak již roku 1728 byl založen cechovní řád pro cechy truhlářský, ševcovský, krejčovský, kožešnický, ale především soukenický.Mariánský sloup
Roku 1786 byl postaven kostel Nanebevzetí Panny Marie ze stávající kaple, která byla v něm ponechána jako sakristie. Roku 1806 byla postavena fara. V roce 1701 byl na paměť nad vítězstvím nad morem, který Nový Etynk postihl, postaven Mariánsky sloup.
V roce 1790 bylo městečko povýšeno na městys Etynk Nový - Včelnice a udělen mu městský znak a pečetidlo. Od roku 1884 se Nový Etynk stal městem. V roce 1786 koupil včelnické panství JUDr. Josef Hilgartner, rytíř z Lilienbornu, postavil zámek do obdélníkového tvaru, zřídil znovu vyhořelý pivovar z roku 1601 a dostal povolení k založení první textilní továrny.
Nový Etynk přerost přilehlou obec Včelnici nejen rozlohou a počtem obyvatel, ale i po stránce kulturní a společenské. Již roku 1789 byla zřízena obecná škola, od roku 1862 zde působil vzdělávací spolek Řemeslnická beseda, dále Štítný, Pošumavská jednota, roku 1900 hudební spolek a několik divadelních souborů. Hasičský sbor vznikl roku 1875, Sokol roku 1913, Jednota divadelních ochotníků roku 1921. V roce 1860 byla v Novém Etynku založení první česká továrna na houně, haleny a koňské přikrývky. Další obživu pro obyvatelstvo poskytovala pletárna. Stavba úzkokolejné železnice Jindřichův Hradec - Obrataň v roce 1906 uspíšila rozvoj průmyslu a spojila městečko s ostatním světem.Statut města byl ve třicátých letech změněn na městys Nový Etynk - Včelnice. Při sloučení obou obcí v jednu roku 1950 bylo provedeno odsouhlasení názvu na Novou Včelnici, ale statut městyse nebyl udělen.

S účinnosti od 1. června 1998 byl třinácti obcím České republiky udělen statut města. Mezi nimi, jako jedna největších, byla i Nová Včelnice. Dovršilo se tak padesátileté úsilí o navrácení statutu města. Již v roce 1949 byl učiněn první pokus vrátit Nové Včelnici to, co jí patřilo do 2. světové války. 15. února 1996 schválilo obecní zastupitelstvo žádost o navrácení statutu města. Na zpracování žádosti a potřebných dokladů se podílela řada pracovníků obecního úřadu, především pan Míchal a pan Matějka. Největší zásluhu na získání kvalitních dokladů, potřebných k uznání historického statutu, má především pan Ladislav Šmol. Po padesáti letech je Nová Včelnice, dříve Nový Etink znovu Městem.

  • Rudolf Hrušínský st. (1920–1994) – herec; na jeho rodném domě je umístěna pamětní deska
  • Luděk Munzar (*1933) – herec
  • Emanuel Truhlář
  • Jan Kolman
  • Miloslav Topinka (*1945) – básník a esejista
  • Kamil Mařík (*1946) – básník a ministerský úředník
  • Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl přestavěn roku 1786 ze stávající kaple, která v něm byla ponechána jako sakristie.
  • Mariánský sloup na náměstí T.G. Masaryka, byl postaven v roce 1701 na paměť vítězství nad morem, který Nový Etynk postihl. Je na něm kopie sochy Panny Marie, jejíž originál je umístěn v kostele a podle níž kostel dostal jméno.
  • Úzkorozchodná dráha Jindřichův Hradec – Obrataň
  • Barokní zámek z konce 18. století, který nechal postavit tehdejší majitel včelnického panství JUDr. Josef Hilgartner, rytíř z Lilienbornu.
  • Kamenný kříž vztyčený při cestě na Štítné na památku více než 1000 napoleonských vojáků, kteří zde padli roku 1813.
  • Židovský hřbitov za obcí při cestě na Zdešov a Štítné, založený u Šibenného vrchu v roce 1800 s nejstaršími čitelnými nápisy podle datace z roku 1830. Synagoga ve městě vpravo v ulici od nádraží k náměstí T. G. Masaryka pochází ze začátku 19. století a byla přestavěna na obytný dům.

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz