Hodkovice nad Mohelkou

náměstí T.G.Masaryka, 463 42, Hodkovice nad Mohelkou, Tel.: +420 485 145 353, mu@hodkovicenm.cz
Hodkovice nad Mohelkou/Společnost - Hodkovice nad Mohelkou




Hodkovice nad Mohelkou

hodkovice-nad-mohelkou-5.jpg
Hodkovice nad Mohelkou jsou město na severu Čech ležící v okrese Liberec v Libereckém kraji. Leží asi 10 km jižně od města Liberce a asi 7 km jihozápadně od města Jablonce nad Nisou. Město na okraji Jičínské pahorkatiny je obklopeno horami Ještědsko-kozákovského hřbetu; protéká jím řeka Mohelka. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Sportovní letiště Hodkovice je využíváno k vyhlídkovým letům. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Hodkovice nad Mohelkou

náměstí T.G.Masaryka, 463 42, Hodkovice nad Mohelkou

Telefon: +420 485 145 353
E-mail: mu@hodkovicenm.cz
Web: http://www.hodkovicenm.cz


Městem prochází rychlostní silnice R35, ta vede na sever do Liberce a na jih do Turnova. S Libercem mají díky místnímu nádraží také od roku 1859 železniční spojení. Na Hodkovickém autobusovém nádraží staví autobusy na trasách mezi Libercem nebo Jabloncem, a Prahou. Je druhým největším městem Podještědí, má téměř 3 tisíce obyvatel, nachází se v něm mateřská a základní škola.

(Zdroj: Wikipedie)

Územím dnešních Hodkovic procházely již v dávných dobách obchodní stezky z Lužice do vnitrozemí a dále pak na jih přes Prahu. Na místě, kde se obě cesty spojovaly vznikla osada, která se stala hospodářským centrem v panství Frýdštejnského. O tomto faktu svědčí i dochované zápisy v knihách papežských desátků, kde je z r. 1352 zmínka o Hodkovicích.

Zemská stezka sehrála významnou úlohu v dějinách Hodkovic. V dobách mírových tudy projížděli obchodníci, z obchodního ruchu mělo město nemalý užitek. Zato v dobách válečných, kdy po této stezce procházela vojska spojenců i nepřátel utrpělo město značné škody.

Také za třicetileté války nebyly Hodkovice ušetřeny škod válečných. V 16. století došlo také k důležité změně, která ovlivnila další vývoj Hodkovic na celá staletí. Po nezdařeném stavovském odboji roku 1547 byly Hodkovice konfiskovány Adamovi z Vartemberka a spojeny se sousedním panstvím českodubským.

  • Novorenesanční radnice z roku 1889
  • Barokní sloup Panny Marie z roku 1707 na Náměstí T. G. Masaryka obklopený sochami šesti českých patronů
  • Kašna na témže náměstí
  • Barokní jednolodní kostel sv. Prokopa nahradil roku 1721 původní dřevěný kostel.

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz