Kaznějov

Ke Škále, 331 51, Kaznějov, Tel.: +420 373 332 163, mesto@kaznejov.cz
Kaznějov/Společnost - Kaznějov




Dnešní Kaznějov se svými skoro 3 300 obyvateli prodělal velké změny. Výsledkem těchto změn je úprava komunikací, výsadba zeleně, oprava stávajících a výstavba nových domků a domů, stále se zlepšující sít služeb a vznik nových živností a firem. Velká pozornost je věnována ekologii a zlepšování životního prostředí. Byla provedena plošná plynofikace vybudován přivaděč kvalitní pitné vody. Aktualizací směrného územního plánu byla vytýčena průmyslová zóna, která vytváří dobré podmínky pro další rozvoj podnikatelských aktivit. Ve městě je vybudována moderní škola s plaveckým bazénem.Výchovná činnost je doplňována místním domem dětí a mládeže RADOVÁNEK, jehož činnost přerůstá do celého regionu. Předškolní výchova dětí je uskutečňována ve dvou mateřských školách. Zdravotní péče je zabezpečována v modernizovaném zdravotním středisku, kde je provozováno 8 lékařských služeb a umístěna lékárna. Další tři lékaři provozují svoji praxi v privátních ordinacích. Privatizace kulturního střediska a zachování provozu kina přináší oživení kulturní společenské činnosti. Bohatá je rovněž sportovní činnost v místním moderním sportovním areálu.

Kaznějov je poprvé zmiňován již roku 1144, kdy jej český kníže Vladislav II. daroval jím založenému cisterciáckému klášteru v Plasích. Mniši kláštera ves pravděpodobně zrušili, protože v potvrzení majetku kláštera papežem Inocencem IV. z roku 1250 je Kaznějov uváděn jako grangie. Ta byla tvořena propugnaculem, tj. opevněným obytným domem uvnitř většího celku, chlévy, ratejnou, pravděpodobně stodolou, sýpkou s kamenným sklepem a refektářem, společnou jídelnou mnichů.

V průběhu 14. století cisterciáci opustili hospodaření se systémem dvorů, grangie rušili a na jejich místě opět zakládali vsi. Opětovným založením Kaznějova byl roku 1346 pověřen kralovický rychtář a lokátor Petr, který rozdělil pozemky dvora na 16 lánů a osadil je sedláky podle zákupního práva. Za svou práci dostal kaznějovskou rychtu, propugnaculum grangie s chlévy, svobodný lán, třetí díl pokut a navrch právo postavit u Kaznějova na klášterním rybníce mlýn. Ostatní části dvora připadly osadníkům, část byla připojena k ovčínu, který byl jako jediný z dvora zachován.

Rychtář Petr prodal roku 1350 rychtářský úřad Protivovi z Volfštejna, který se v případě potřeby musel v plné zbroji dostavit do kláštera k jeho obraně. Roku 1418 získal rychtu na krátko Hrdoň z Dubjan.

Na počátku husitských válek v roce 1420 získali Kaznějov spolu s dalšími vesnicemi a městečkem Kralovicemi od krále Zikmunda do zástavy katoličtí páni bratři Hanuš a Bedřich z Kolovrat na Libštejně a Krašově. Zikmund však Kaznějov zastavil ještě jednou: Burianovi z Gutštejna. Mezi pány Libštejnským z Kolovrat a pány z Gutštejna vznikl spor, který nakonec vyhráli Gutštejnové a Kaznějov připojili k panství Dolní Bělé. Za husitských válek bylo v Kaznějově vypleněno šest statků a zanikla i sousední ves Újezd.

Roku 1555 prodali páni z Gutštejna celé dolnobělské panství Šebestiánu Markvartovi z Hrádku, purkrabímu na Karlštejně. Markvartové z Hrádku drželi Kaznějov až do konfiskací po bitvě na Bílé hoře. Od Královské komory koupil Kaznějov a pustý Újezd pan Vilém z Vřeskovic, později jej na císařovo přání vrací plaskému klášteru.

Rychtářem v té době byl Augustin Bržínský z Poksdorfu, ale v průběhu třicetileté války byla rychta spolu s jedním statkem vypálena. K roku 1654 je v Kaznějově uváděno 8 usedlostí, pustý panský mlýn a ovčín, o deset let později to bylo již 24 usedlostí. Opat Kryštof Tengler na její místě zřídil poplužní dvůr, ale opat Benedikt Engelken v roce 1681 – na sklonku svého života – dvůr zrušil a jeho pozemky rozdělil mezi třem novým sedlákům. Do dnešní doby se nepodařilo najít místo původní kaznějovské grangie. V majetku kláštera zůstal Kaznějov až do jeho zrušení roku 1785.

V 19. století v souvislosti s objevem uhelných ložisek v Kaznějově zde podnikatel J.D.Starck otevřel roku 1833 východně od obce chemickou továrnu,tzv. "stará továrna" kam byla přenesena výroba dýmavé kyseliny sírové- oleum z Hromnice. Po požáru dvou olověných komor dne 7.9.1898 došlo k definitivnímu ukončení provozu ve "staré továrně," dne 23.12.1901. Pokračovatel a syn zakladatele chemičky Johann Antonín Starck v roce 1847 podnik rozšířil o výrobu fosforu z mletých pálených kostí.Po útlumu a ukončení této výroby je opět v popředí oleum. Roku 1874 na místě současné chemičky vzniká tzv. "nová továrna" s výstavbou několika olejen. Roku 1879 v " nové továrně" nechal vybudovat Belgičan G. Delplace nový komorový systém na výrobu koncentrované kyseliny sírové. Od 12.10.1885 vzniká akciová společnost Dolové a průmyslové závody, dříve J.D. Starck v čele s obchodním ředitelem Antonem Schoblochem. Od roku 1900 vlastní firmu uhelný magnát J. Peschek.

V lednu 1934 byl v Kaznějově otevřen hřbitov a přestalo tak pohřbívání kaznějovských na hřbitově v Oboře. První pohřbenou se stala žačka Jaroslava Macháčková.

V roce 1997 získal Kaznějov status města.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz