Zliv

Dolní náměstí, 373 44, Zliv, Tel.: +420 387 993 266, mu.zliv@sendme.cz
Zliv/Společnost - Zliv




Ve městě samém lze navštívit letní kino, v nedávné době zde k fotbalovému hřišti přibyly ještě tenisové kurty a později hokejbalové hřiště. Nyní je k dispozici také baseballové hřiště, které se průběžně upravuje a dokončuje. Přibližně na západ od Zlivi je situována terénní stanice Jihočeské univerzity Vomáčka. V severozápadní blízkosti města se nachází také mydlovarské MAPE - bývalá chemická úpravna uranové rudy. Městu Zliv je často přezdíváno Mrkvanov (jeho obyvatelům pak Mrkvané nebo Mrkvani) v souvislosti s historkou o omylem vysázené mrkvi před zlivským kostelem.
Město Zliv se rozkládá na severozápadním břehu rekreačního rybníka Bezdrev. Na západní straně podél železniční trati přiléhá Zlivský rybník, na severu rekreační Mydlovarský rybník, s koupalištěm Mydlák.
Významné archeologické naleziště. V několika polohách (zejm. trať Varta) odkryté soubory sídlištních a výrobních objektů z doby římské (0-400 n. l.). Četné nálezy zdobené keramiky a železářské strusky. Na mírném návrší v jádru obce v trati U Jerhotů náhodně objeven 1974 poklad stříbrných mincí. Obsahoval 200 - 300 ks denárů velkého střížku jednoho typu z doby kolem r.1030. Poklad z velké části rozchvácen, dochovalo se 129 ks mincí. V roce 1409 Zliv uváděná jako poddanská ves hlubockého panství.

V okolí se nachází několik archeologicky významných lokalit (stopy osídlení a železářské výroby z doby římské v poloze Varta; depot stříbrných denárů z období kolem roku 1030, objevený roku 1974 v místě U Jerhotů). Nejstarší písemná zmínka o Zlivi pochází z roku 1409. Na město byla obec povýšena v roce 1960.

  • Novogotická kaple sv. Václava

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz