Protivín

Masarykovo nám., 398 11, Protivín, Tel.: +420 382 203 333, podatelna@muprotivin.cz
Protivín/Společnost - Protivín




Protivín

protivin-5.jpg
Protivín je malé město v jižních Čechách v okrese Písek. Žije zde okolo 5 tis. obyvatel. Nachází se na hlavním dopravním tahu z Písku na České Budějovice mezi Pískem a Vodňany. Protéká jím řeka Blanice. Zástavba Protivína je soustředěna kolem jedné dlouhé ulice táhnoucí se od železničního nádraží Protivín přes náměstí až k železniční zastávce Protivín-zastávka. Město je známo především díky pivu, jež se vaří v místním pivovaru. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Protivín

Masarykovo nám., 398 11, Protivín

Telefon: +420 382 203 333
E-mail: podatelna@muprotivin.cz
Web: http://www.muprotivin.cz/


Město se nachází poblíž silnice číslo 20 , která je součástí mezinárodní silnice E49 , mezi městy Písek a České Budějovice. Silnice je vedena obchvatem kolem města, zčásti po silničním mostě, který přemosťuje oblast železničního nádraží.

Ve městě se kromě velkého železničního nádraží, kde se setkávají trati Plzeň – České Budějovice č. 190 a Zdice – Protivín č. 200, nachází i zastávka Protivín zastávka na pokračování trati do Českých Budějovic. Ve stanici Protivín zastavují všechny vlaky osobní dopravy včetně rychlíků.

(Zdroj: Wikipedie)

První zmínka o Protivínu pochází již z roku 1282, ale předpokládá se, že obec vznikla již někdy kolem roku 1260 jako tvrz a vesnice okolo brodu přes zlatonosnou řeku Blanici, která městem protéká.
Pokud paměti sahají, nepatřil Protivín soukromým osobám, nýbrž byl odedávna zbožím královským. Během vlády Karla IV. a Václava IV. spravovali obec vlastní správci.

V roce 1562 mění obec majitele, když je prodána Ferdinandem I. Jáchymovi z Hradce, který ji držel po 40 let. V roce 1598 Protivín získali bratři Kryštof Vratislav a Jiří z Mitrovic. Po vystřídání celé řady majitelů přešel majetek v roce 1711 do rukou Adama Františka „knížete ze Schwarzenberka“.

19. století znamenalo pro obec dobu rozkvětu, během níž došlo k jejímu značnému rozvoji. Po uzavření cukrovaru se ale začala zvyšovat nezaměstnanost, což vedlo k vlně vystěhovalectví jak do okolních oblastí, tak i do USA, kde přistěhovalci kolem roku 1855 založili i stejnojmennou osadu Protivin.

V srpnu roku 1899 byla obec Protivín povýšena na město.

(Zdroj: Wikipedie)

  •     František Huspeka
  •     Václav Jakš
  •     Marta Krásová
  •     Jiří Kolář
  •     František Špatný

(Zdroj: Wikipedie)

 

  •     Výklenková kaple svatého Václava se nachází u silnice za městem směrem na Krč.
  •     Výklenková kaple svaté Barbory se nachází u původní staré cesty na Myšenec v polích, mezi zástavbou.
  •     Výklenková kaple Panny Marie se nachází u komunikace v městě před sokolovnou.
  •     Výklenková kaple Panny Marie je vzadu za kaplí svaté Anny v parčíku.
  •     Výklenková kaple svatého Jana Nepomuckého se nachází u zámku.
  •     Židovský hřbitov v Protivíně - v rozvalinách
  •     Krokodýlí ZOO Protivín - ačkoli byla založena teprve v roce 2008, je to významná turistická atrakce Protivína. Chová mnoho v rámci Evropy unikátních krokodýlích druhů.

(Zdroj: Wikipedie)


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz