Vodňany

náměstí Svobody, 389 01, Vodňany I, Tel.: +420 383 379 111, muvod@muvodnany.cz
Vodňany I/Společnost - Vodňany I




Vodňany jsou město v okrese Strakonice v Jihočeském kraji, 29 km severozápadně od Českých Budějovic na řece Blanici. Město má rozlohu 36,35 km² a v roce 2011 zde žilo 7 tisíc obyvatel. PSČ zdejší pošty je 389 01. Město je známé svou rybářskou a rybníkářskou tradicí.

Vodňany leží na železniční trati 197 (Číčenice – Bavorov – Prachatice – Volary). Železniční stanice Vodňany je situována poblíž centra města, asi 400 m jihovýchodně od náměstí. Na téže trati se v katastru města v místní části Pražák nalézá ještě železniční zastávka Pražák.

Při severovýchodním okraji města se mimoúrovňově kříží silnice I/20 (do Písku a Českých Budějovic) se silnicí I/22 (do Strakonic). Tyto hlavní silnice město míjejí obchvatem po východní, respektive severní straně. Přímo skrze Vodňany prochází silnice II/141 (Týn nad Vltavou – Vodňany – Bavorov – Strunkovice nad Blanicí – Prachatice – Blažejovice – Volary.

(Zdroj: Wikipedie)

Město Vodňany vzniklo jako osada u zlatonosných rýžovišť na přelomu 12. a 13. století. V roce 1336 se o něm v privilegiích, které udělil Jan Lucemburský, píše jako o královském městě, později proslulo jako jedno ze středisek jihočeského rybářství. Již roku 1400 toto město ještě s Pískem a s Českými Budějovicemi tvořilo oporu královské moci na jihočesku.

O dvacet let později ho dobyl Jan Žižka a poté se přidalo k husitům. V druhé polovině 15. st. se začali zakládat rybníky, které jsou dnes typickým znakem okolní krajiny. V letech 1722, 1757 a 1782 došlo ve Vodňanech k požárům, kterým podlehlo mnoho domů i významných historických památek.

(Zdroj: Wikipedie)



  • Jan Campanus Vodňanský (1572 – 1622), latinsky píšící humanistický básník, rektor Karlovy univerzity
  • Mauritius Wilhelm Trapp (1825 – 1895), archeolog a historik
  • František Herites (1851 – 1929), lékárník, redaktor a spisovatel
  • Otakar Štorch-Marien (1897 – 1974), nakladatel a spisovatel

 

  • Zdaleka viditelnou památkou je děkanský kostel Narození Panny Marie, o němž písemné zprávy hovoří od roku 1317. Na konci 19. století se uskutečnila novogotická přestavba chrámu, která mu dala jeho dnešní podobu. Kostel dostal nové oltáře, byl vyzdoben podle Mikoláše Aleše a křížovou cestu namaloval akad. malíř Josef Bosáček.
  • Uprostřed náměstí stojí kašna se sochařskou výzdobou z roku 1928 (socha svobody)
  • Dům čp. 1 s renesanční atikou je bývalá lékárna. Žil v něm spisovatel a novinář František Herites.
  • 6 km jižně od města se nachází poutní místo Lomec.
  • V katastru Vodňan se rozkládají přírodní rezervace Záhorský rybník (3,7 km z.) a přírodní památka Malý ústavní rybník (1,5 km sz.)
  • Poblíž Záhorského rybníka rostou památné stromy Zeyerův dub a Heritesův dub. Chráněna je též lípa u rybářské školy, severně od města.

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz