Chotěboř

Trčků z Lípy, 583 01, Chotěboř, Tel.: +420 734 264 245, infocentrum@chot.cz
Chotěboř/Společnost - Chotěboř




Chotěboř

chotebor-8.jpg
Město Chotěboř leží v západní oblasti Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 515m. Krajina na úpatí Železných hor se vyznačuje zejména čistým životním prostředím a je vhodná pro turistiku, cykloturistiku a rekreaci. Zejména část údolí řeky Doubravy mezi Chotěboří a Bílkem se svým kaňonovitým údolím je vyhledávanou turistickou oblastí. Historické jádro města je vyhlášeno městskou památkovou zónou.
Mapa - Chotěboř

Trčků z Lípy, 583 01, Chotěboř

Telefon: +420 734 264 245
E-mail: infocentrum@chot.cz
Web: http://www.chotebor.cz


Již od roku 1996 je Chotěboř hostitelem festivalu sci-fi, fantasy a her s názvem Festival fantazie, který začátkem července přiláká do Chotěboře na tři tisícovky fanoušků z celé České republiky i okolí.

První dochovaná písemná zpráva z r. 1265 hovoří o zdejší těžbě stříbra (což potvrzuje dochovaný místní název Na stříbrném dolci i nedávná těžba uranové rudy). Chotěboř byla v té době jedním z hornických míst Smila z Lichtenburka. Na město byla Chotěboř povýšena v r. 1278. Královským městem se stala r. 1331 zásluhou Jana Lucemburského. Karel IV. dovolil město ohradit. To se poté stalo věnným městem českých královen.

Za husitských bouří v r. 1421 dobyl město táborský kněz Petr Hromádka z Jistebnice a stal se městským hejtmanem do doby, než proti němu vytáhlo panské vojsko. Tehdy došlo k tragedii: ačkoli se husité vzdali, nebyl jim dovolen odchod z města a na 300 zajatců bylo upáleno ve třech chotěbořských stodolách. Petr Hromádka byl popraven v Chrudimi. Za to se husité pomstili vypálením benediktinského kláštera v blízkém Vilémově.

Roku 1499 přešla Chotěboř do majetku mocného rodu Trčků z Lípy. Po Bílé hoře upadli Trčkové v nemilost a jejich majetek byl konfiskován. Císař Ferdinand II. věnoval Chotěboř Jaroslavu Sezimovi Rašínovi z Rýzmberka, jehož povýšil do šlechtického stavu. Poté střídalo město majitele. V místním zámku Chotěboř, který dal postavit na místě staré tvrze v létech 1701 - 1702 hrabě Kinský v barokním stylu, se vystřídala řada šlechtických rodů. Poslední z nich, Dobrzenští z Dobrzenic získali zámek v r. 1847 a v nedávné době jim byl vrácen.

Jan Antonín Mareš (1719–1794) – český hudební konstruktér, vynálezce, violoncellista a hornista, narozen v Chotěboři, podstatnou část života prožil v Rusku v Petěrburgské oblasti. Zakladatel tzv. „ruské rohové hudby“ tvořené původně z poddaných knížete Naryškyna. V Chotěboři dnes téměř neznámý, v Rusku ja však ctěn a vážen.

František Sláma (1850–1917) – slezský buditel, spisovatel a politik

Josef Hubáček (1850–1900) – český novinář a satirický básník

Ignát Herrmann (1854–1935) – český spisovatel, humorista a redaktor

František Xaver Boštík (1883–1964) – básník, spisovatel, fotograf

Zdeněk Rykr (1900–1940) – malíř, ilustrátor, žurnalista

Pavel Křivský (1912-1989) - archivář, historik, skaut, kněz, řeholník

Petr Musílek (1945) – spisovatel

Stanislav Pavlíček (1974) – historik, překladatel z angličtiny, učitel angličtiny a člen zastupitelstva (od roku 2010)

Gabriela Kratochvílová (1990) - modelka a Česká Miss roku 2013

Matěj Vydra (1992) - fotbalista

Zámek Chotěboř - Z původního sídla majitelů chotěbořského panství (tvrze) se do dnešních dnů nedochovalo nic. V době, kdy byla Chotěboř v majetku českých králů, a i v pozdějším období, kdy její vlastníci byli představitelé zámožnějších rodů, nebyla využívána jako sídlo majitele, ale především k hospodářsko-správním účelům.

Další zajímavosti:
Přírodní památka Písník u Sokolovce nad údolím řeky Doubravy

Přírodní rezervace Údolí Doubravy – mezi Bílkem a Chotěboří

Vyhlídky na Doubravu – Sokolohrady a Čertův stolek

CHKO Železné hory – hraničící s Chotěboří

Přírodní rezervace Niva Doubravy – mezi Bílkem a Sobíňovem

Přírodní rezervace Mokřadlo – u Hařilovy Lhotky katastr Bezděkov

Přírodní rezervace Zlatá louka – u obce Podmoklany, Sloupno a Bezděkov.

Židovský hřbitov v Chotěboři

 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz