Milovice

náměstí 30. června, 289 23, Milovice, Tel.: +420 325 517 111, meu@mesto-milovice.cz
Milovice/Společnost - Milovice




Milovice

milovice-8.jpg
Milovice jsou město v okrese Nymburk ve Středočeském kraji, zhruba 4 km severovýchodně od Lysé nad Labem, 12 km severozápadně od Nymburka a 37 km severovýchodně od centra Prahy, s níž má město přes Lysou nad Labem dobré železniční spojení v rámci Pražské integrované dopravy. Počet jeho obyvatel roste a počátkem roku 2013 překročil 10 tisíc (v roce 2011 jich bylo 9607). Katastrální území města zaujímá rozlohu 3119 ha. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Milovice

náměstí 30. června, 289 23, Milovice

Telefon: +420 325 517 111
E-mail: meu@mesto-milovice.cz
Web: http://www.mesto-milovice.cz


Milovice jsou známé především svým bývalým vojenským prostorem v části zvané Mladá. V tomto prostoru, zřízeném již za Rakousko-Uherska roku 1904, žilo během okupace Československa po roce 1968 více než 100.000 sovětských vojáků s rodinnými příslušníky, kteří zde měli velké zázemí. Po konci okupace začal být vojenský prostor přestavován pro potřeby civilního obyvatelstva a za posledních několik let se do nových bytů ve městě nastěhovalo mnoho nových lidí ze všech koutů země.

Na území dnešního města stávalo ve 14. století zemanské sídlo vladyky Holomka, které se v archivních listinách nachází pod názvem “villa Milewicz”- tvrz Milevice. První zmínka dle archiválií je ze 4.1.1396 v souvislosti s pozůstalostí po manželce Sperkově-Pavlíně. Ve znaku města je umístěna stříbrná hlava srny s krkem a zlatým jazykem, tento nejstarší doložený heraldický motiv se objevoval na středověkých pečetích rytířů z Milovic. Srna je umístěna v zeleném štítě s vybíhajícími třemi hroty k hornímu okraji stříbrné hlavy štítu. Zelená barva má připomínat bohatství lesů v regionu.

Nedílnou součástí historie je vznik vojenského újezdu Mladá v roce 1904, ve kterém působily tyto armády- rakouskouherská, československá, německá a sovětská. 30. června 1991 odešel z Milovic poslední sovětský voják, vojenský výcvikový prostor byl zrušen v roce 1995. V srpnu roku 1996 byla započata revitalizace bývalého vojenského výcvikového prostoru.

(Zdroj: Wikipedie)

  • Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské - kostel byl vystavěn v pseudogotickém stylu v letech 1906-1907. Budova je jednolodní, obdélníková s pětiboce uzavřeným presbytářem a s hranolovou věží v západním průčelí. V letech 1915-1919 byl vyzdoben v pravoslavném slohu ruskými válečnými zajatci. Zařízení včetně kostelního zvonu je barokní, přenesené ze zrušeného kostela sv. Kateřiny v Mladé. Hlavní oltář je portálový s obrazem. Po stranách jsou sochy sv. Augustina a Jeronýma. Boční oltář je Panny Marie Vítězné se sochami sv. Jáchyma a sv. Anny. Kazatelna a křtitelnice jsou rokokové ze 30. až 40. let 18. století, pravděpodobně z dílny J.Jelínka z Kosmonos. Ostatní zařízení kostela pochází ze současnosti.
  • Italský vojenský hřbitov (Cimitero militare Italiano) - nachází se na jihozápad od města a vznikl v průběhu 1.světové války, kdy byl v Milovicích tábor pro italské a ruské zajatce. Tehdy zde bylo internováno téměř 20000 mužů, z nichž mnozí zemřeli na následky tyfové epidemie a hladu. Na hřbitově je pohřbeno 5170 italských, 521 ruských a 51 srbských vojáků.
  • Muzeum Milovicka - nachází se v bývalém Domě důstojníků, dnes kulturním domě. V expozici představuje historii města i regionu, zejména zdejší vojenský újezd a působení rakousko-uherské armády v letech 1904 - 1918, československé armády za první republiky, německého Wehrmachtu za dob protektorátu, Československé lidové armády po roce 1948 a Střední skupiny sovětských vojsk v letech 1968 až 1991.
  • Socha sv. Antonína Paduánského - barokní plastika světce s Ježíškem v náručí a andílkem u nohou je umístěna u silnice směrem na obec Zbožíčko. Pochází z roku 1738.
  • Pomník osvobození - tvoří jej bronzové sousoší Rudoarmějce vítaného mužem a dívkou. Datum 9.5.1945 na podstavci připomíná osvobození Československé republiky Rudou armádou na konci 2. světové války. Pomník je umístěn před budovou školy v ulici 5. května.
  • Pod Benáteckým vrchem - přírodní rezervace v části bývalého výcvikového vojenského prostoru.

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz