Skanzen Solvayovy lomy

266 01, Svatý Jan pod Skalou, Tel.: +420 603 519 739, spol.barbora@seznam.cz
Svatý Jan pod Skalou/Památky - Svatý Jan pod Skalou




Skanzen Solvayovy lomy

skanzen-solvayovy-lomy-3.jpg
Muzeum těžby a dopravy vápence v Českém Krasu - Skanzen Solvayovy lomy leží mezi obcemi Svatý Jan pod Skalou, Bubovice a Loděnice, asi 20 km západně od Prahy. Je vybudován ve zrušeném vápencovém lomu, známým pod jmény "U Paraplete" nebo "Na stydlých vodách". Jelikož se skanzen nachází uprostřed lesa v Národní přírodní rezervaci, musíte přijít pěšky, na kole nebo na koni z některé ze sousedních obcí. (Zdroj: oficiální stránky skanzenu)
Mapa - Skanzen Solvayovy lomy

266 01, Svatý Jan pod Skalou

Telefon: +420 603 519 739
E-mail: spol.barbora@seznam.cz
Web: http://www.solvayovylomy.cz


Projekt je koncipován jako skanzen, tedy muzeum ve volné přírodě. Tvoří jej několik objektů - bývalých provozních a technologických budov a rekonstruovaná úzkorozchodná lomová dráha. Budovy se zbytky technologických zařízení se nalézají ve zrušeném vápencovém lomu Paraple, v překrásné krajině Českého krasu, nedaleko cesty ze Sv. Jana pod Skalou na Karlštejn. Návštěvník může během otevírací doby skanzenu volně procházet po vyznačených stezkách a podle názorných informačních tabulí získat představu o způsobu těžby, dopravy a zpracování vápence.

(Zdroj: oficiální stránky skanzenu)

Projekt je koncipován jako skanzen, tedy muzeum ve volné přírodě. Tvoří jej několik objektů - bývalých provozních a technologických budov a rekonstruovaná úzkorozchodná lomová dráha. Budovy se zbytky technologických zařízení se nalézají ve zrušeném vápencovém lomu Paraple, v překrásné krajině Českého krasu, nedaleko cesty ze Sv. Jana pod Skalou na Karlštejn. Návštěvník může během otevírací doby skanzenu volně procházet po vyznačených stezkách a podle názorných informačních tabulí získat představu o způsobu těžby, dopravy a zpracování vápence. (Zdroj: oficiální stránky skanzenu)

Psal se rok 1915, když závod v Neštěmicích oznámil na ředitelství společnosti "Rakouský spolek pro chemickou a hutní výrobu", že ložisko vápence v Křížanech u Liberce je vytěženo. Závod v Neštěmicích vyráběl ze solanky a z vápence uhličitan sodný (sodu) podle tzv. Solvayova procesu.

Proto začali firemní odborníci hledat nový zdroj kvalitního vápence. Ten našli na katastru obce Svatý Jan pod Skalou v okrese Beroun v oblasti zvané "Na Stydlých vodách" nebo též "U odpočívadla" v majetku velkostatkáře V. Komendy. V roce 1916 probíhala jednání o zakoupení tohoto pozemku, která byla koncem téhož roku završena dohodou o koupi. Ještě během jednání o koupi bylo rozhodnuto o dopravě vytěženého vápence z lomu ke státní dráze a již 11. 12. 1916 bylo vydáno povolení ke stavbě lanové dráhy. Během všeobecného nedostatku materiálu a pracovních sil v době světové války, se však stavba lanovky dlouho vlekla. Vlečka i lanovka byly dokončeny počátkem roku 1918 a 27.6.1918 byla oficiálně zahájena těžba i provoz lanovky.

(Zdroj: oficiální stránky skanzenu)

  Otvírací dny Čas
Květen - Červen So 11:00 - 17:00
  Ne 11:00 - 16:00
Červenec - Srpen Út - Pá 11:00 - 15:30
  So 11:00 - 17:00
  Ne 11:00 - 16:00
Září - Říjen So 11:00 - 16:00
  Ne 11:00 - 15:00

 

X



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz