Skanzen Chanovice

341 01, Chanovice, Tel.: +420 376 323 525, muzeum.klatovy@tiscali.cz
Chanovice/Památky - Chanovice




Skanzen Chanovice

skanzen-chanovice-3.jpg
Klatovské muzeum se myšlenkou na realizaci expozice lidové architektury zabývalo již v počátcích svého vzniku, v období příprav na Národopisnou výstavu českoslovanskou uskutečněnou v roce 1895 v Praze. Myšlenka ožila znovu v prvních desetiletích tohoto století, v souvislosti se ziskem budovy v Hostašově ulici v Klatovech. (Zdroj: Oficiální stránky)
Mapa - Skanzen Chanovice

341 01, Chanovice

Telefon: +420 376 323 525
E-mail: muzeum.klatovy@tiscali.cz
Web: http://www.muzeum.klatovynet.cz/muzeumkt/chanovice.asp


Tzv. skanzen měl mít v okolních zahradách podobu dnešního dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm. Také v době mezi světovými válkami se o výstavbě expozice uvažuje, dále v 70. a 80. letech 20. století, kdy byla zpracována studie pro lokalitu Mouřenec -  Annín. Stále však nebylo dostatek sil i finančních prostředků pro  přípravu a realizaci tohoto projektu.

V roce  1990 získalo tehdejší Okresní muzeum v Klatovech v Chanovicích barokní stavbu panské sýpky. Tato nemovitá kulturní památka byla opravena za pomoci středoškolské mládeže a uzpůsobena jako depozitář. Zároveň od té doby také slouží prostor kolem ní jako základna pro pracovněnaučné pobyty mládeže, hlavně středoškolské, která se významnou měrou bezplatnou prací pod vedením odborných muzejních pracovníků podílí na budování Expozice lidové architektury. Zahájení její realizace umožnil bezúplatný převod zhruba 1,5 ha pozemku na okraji obce s perspektivou plochy kolem 9 ha ve prospěch tohoto muzea v přírodě.  V současné době je na původních místech rozebráno 13 památek lidového stavitelství, některé z nich jsou již znovu postavené v areálu expozice: roubená kůlna se stodůlkou usedlosti Měčín čp. 9, roubený špýchar usedlosti Petrovice čp. 6, roubená stodola z areálu mlýna v Nezdicích, kopie sušárny na ovoce usedlosti Měčín čp. 151, rekonstrukce předzahrádky první usedlosti, obytná chalupa Čachrov čp. 39, roubený špýchar Přetín čp. 34, roubený špýchar ze Svrčovce čp. 17, kopie dřevorubeckého sezónního srubu, výklenková kaple s barokní pokladničkou, kovaný a litinový křížek na žulovém podstavci a smírčí kříž.

Vzhledem k neutěšené situaci a problematice státní památkové péče je představený expoziční záměr pojímán jako záchranný projekt pro v terénu ohrožené objekty lidového stavitelství  v jihozápadních Čechách. V plánech muzea je v nejbližších letech vystavět vstupní usedlost se zázemím pro návštěvníky a zpřístupnit první usedlost transférovaných nemovitostí: obytné stavení s chlévem, stodolu, roubenou kolnu, špýchar. Soubor staveb by měla doplnit dále výměnkářská chalupa a soubor drobných staveb jako studna, včelín, sušárna ovoce apod. Expozice lidové architektury je zatím volně přístupná pro exteriérovou prohlídku, po předchozím objednání i s průvodcem (kontakt na Informační středisko Chanovice).

(Zdroj: Oficiální stránky)

  Otvírací dny Čas
Červen So + Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 17:00
Září So + Ne 10:00 - 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz