Hamousův statek Zbečno

270 24, Zbečno, Tel.: +420 313 558 440, zbecno@stc.npu.cz
Zbečno/Památky - Zbečno




Hamousův statek Zbečno

hamousuv-statek-zbecno-4.jpg
Hamousův statek ve Zbečně na Rakovnicku je kulturní památkou, která je už více než 18 let přístupná veřejnosti. V roubeném domku se zděnými chlévy, stájemi a stodolou se seznámíte s životem, řemesly a zvyky našich předchozích generací. Většinu času sloužila usedlost hospodářským účelům. Když tu pobýval hospodář Dominik Hamous, změnila se dokonce na rychtu.
Mapa - Hamousův statek Zbečno

270 24, Zbečno

Telefon: +420 313 558 440
E-mail: zbecno@stc.npu.cz
Web: http://www.zbecno.cz


Každý, kdo někdy navštíví Hamousův statek, je jistě překvapen polohou a velikostí stavení. Nachází se přímo naproti kostelu sv. Martina v obci s historií sahající do dob prvních Přemyslovců. V obci ještě v 50. letech bylo dochováno mnoho statků s klenutými vjezdovými vraty do dvora, nespočet malých chaloupek různých řemeslníků či drobných zemědělců. Bohužel, vesnice se za léta změnila na tolik, že jediné, co v obci pamatuje éru lidového stavitelství, je už jen kostel s farou a již zmíněný Hamousův statek.

Zbečenská farnost má to štěstí, že je obsazena farářem. Statek zase obývali hospodáři, kterým nebyl lhostejný osud stavení jedinečného v kraji. Už František Hamous od roku 1763 obytné stavení i přilehlé hospodářské stavby opravoval a jeho následovníci se snažili udržet tento stav do dnešních dob. Zejména vděčíme Františku Kučerovi a jeho zeti Václavu Barchánkovi, kteří statek vlastnili v době, kdy všichni ostatní stavení bořili a stavěli nová modernější,  že svůj život přizpůsobili stavení a ne době a možnostem moderního stylu bydlení.

Roubený obytný dům na první pohled nevypadá nijak zvláštně. Jak však vejdete dovnitř, ocitnete se v síni, kde naproti vchodu je vestavěn blok černé kuchyně s chlebovou pecí.  Vpravo je vchod do velké obytné místnosti hospodáře a z ní do malé světnice, kuchyně hospodyně. Dominantou síně je však levá část, kde jsou dvě komory nad sebou. Vrchní sloužila ke skladování části úrody a její polovina též určitou dobu i jako letní místnost pro přespání kočího. Spodní komoru používal hospodář ke skladování postrojů a nářadí. Pod Zomorami jsou dva malé klenuté sklípky. Po dřevěné rampě za komorami se vejde do výměnku pro starého hospodáře s malou samostatnou kuchyňkou.

Stářím roubeného domu se v roce 1993 zabýval ing. arch. Jiří Škabrada a Martin Ebel a v roce 2002 byl pořízen doplňující přesnější dendrochronologický průzkum roubení. Výsledkem bylo přesnější datování jednotlivých částí domu. Nadsklepní dřevěná konstrukce tvořící základ spodní komory je z let 1577 – 1583 a je dubová. Komory pak z let 1579 – 1756  jsou stavěny z jedle. Velká světnice z let 1746 – 1747 taktéž z jedle. Nejmladší je krov z let 1791 – 1792 převážně jedlový. Průzkum byl proveden jen na několika místech, ale i tak potvrdil pozoruhodné stáří stavby.

(Zdroj: oficiální stránky)

 

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 9:00 - 16:00
Květen So + Ne 9:00 - 16:00
Červen Út - Ne 9:00 - 16:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 17:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 17:00
Září So + Ne 9:00 - 16:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz