Pivovar Velkopopovický Kozel

Ringhofferova, 251 69, Velké Popovice, Tel.: +420 222 710 159, info@prazdroj.cz
Velké Popovice/Společnost - Velké Popovice




Ze 14. století pocházejí první zmínky o vaření piva ve Velkých Popovicích ovšem byl to rok 1870, který se stal zásadním v historii pivovarnictví. Toho roku koupil místní pivovar baron František Ringhoffer. Po rozsáhlé přestavbě a modernizaci byla r. 1874 uvařena první várka piva, které se rozhodl pojmenovat podle místní tradice vaření tmavého piva Kozel. V té době vznikl také znak pivovaru když městem projížděl francouzský malíř a jako dar místním namaloval kozla držícího půllitr piva.

Kozel se rychle stal velmi oblíbeným a to natolik, že roku 1902 měl produkci 90 000 hl piva ročně. Přežil pak první a druhou světovou válku i následné znárodnění podniku. Roku 1965 začal Kozel jako první používat pivní cisterny, které jezdili z pivovaru do hostinců a zavedl tak tradici tankového piva čepovaného přímo z oněch cisteren. Přelomovým se pro pivovar stal rok 1992 - podnik se stal akciovou společností a získal tak zpět svou nezávislost. Od té doby se produkce neustále zvyšuje a rozrostl se i počet zemí kam se Kozel dováží - Velká Británie, USA, kde získal již několik prestižních ocenění, Rusko, Ukrajina, Maďarsko nebo skandinávské země.

Pivovar se pyšní určitou zvláštností. Od 30. let 20. století žije maskot pivovaru přímo v areálu a ano, skutečně se jedná o živého kozla. Ten první byl pojmenován po svém ošetřovateli Oldřich. Kozel Olda z Užhorodu byl prý velký jako mladé tele. Od té doby se jen s menší přestávkou tato tradice udržuje a na počest prvního pivovarského kozla a jeho opatrovatele je každý nově příchozí kozlík pojmenován Olda.

V r. 2002 otevřel pivovar svou první vlastní hospodu. Do současnosti se počet rozrostl na sedm podniků. Roku 2010 byla otevřena Pivovarská Kozlovna také přímo v areálu pivovaru. Od té chvíle je každá exkurze areálem zakončena právě zde.

 

Pivovar Velkopopovický Kozel proslul výrobou těchto piv:

  • Kozel 10° - světlý, výčepní
  • Kozel 10° - tmavý, výčepní
  • Kozel 11° - světlý ležák
  • Kozel Premium 12° - světlý ležák

 

Návštěvnické centrum a Kozlí obchůdek jsou pro veřejnost otevřeny:

  • duben - září od 10h do 18h
  • říjen - březen od 10h do 16h

 

Na internetových stránkách pivovaru jsou k dispozici zajímavé kulinářské typy a recepty s pivem Kozel a to od předkrmů až po dezerty.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz