Městský pivovar Štramberk

Náměstí, 742 66, Štramberk, Tel.: +420 556 813 710
Štramberk/Společnost - Štramberk




Pivovar Štramberk vyrábí pivo přímo na štramberském náměstí v historickém domě č. p. 5, který patří mezi původní právovárečné měšťanské domy. Varna má objem 2,5 hektolitru, spilka má dva kvasné tanky po 5 hektolitrech a pět ležáckých tanků o celkové kapacitě 17,5 hektolitru. Roční výstav činí 250 hektolitrů.

Zájem o štramberské pivo však především v turistické sezóně přesahuje kapacitu pivovaru. Proto se sortiment ustálil na světlém ležáku Trubač s 11% EPM a polotmavém speciálu Trubač Ušák se 14% EPM (EPM – extrakt původní mladiny). Pivo se vaří se směsí koření s obsahem perníku, ze kterého se peče i známá lahůdka Štramberské uši.

Obě piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, jejich nadprůměrné kvality je dosahováno dlouhým ležením v ležáckém sklepě.

O způsobu výroby se můžete přesvědčit na exkurzi v restauračním pivovaru. S odborným výkladem tu uvidíte třeba výrobu kvasnicového plzeňského na „starý způsob“, jednotlivé přísady a pivo ochutnáte přímo od pramene. Při prohlídce historického sklepení se dozvíte mnoho zajímavých informací o dějinách vaření piva v českých zemích a ve Štramberku.

V přízemí pivovaru vás očekává tzv. Městský pub, menší místnost hned vlevo za vchodem, a pivovarská restaurace a výčep s měděnými varnami. Ve středověkém sklepení se nachází Kamenný šenk, k vidění jsou tu i dvě původní studny vytesané v kameni. V patře můžete pak navštívit moderní sport&dance bar Apollo Burn Club s velkoplošnou projekcí.

Pivovar Štramberk vyrábí:

  • Trubač 11°, světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu
  • Trubač Ušák 14°,  tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz