Zámecký pivovar Chyše

Chyše, 364 53, Chyše, Tel.: +420 728 948 868, pivovar@chyse.com
Chyše/Společnost - Chyše




Jméno Prokop zdejší pivo nese po hlavním hrdinovi románu Krakatit. Jeho autor Karel Čapek na zámku často pobýval a do děje použil scenérie zámeckého parku, postavy z okolí i výbuch muniční továrny v nedalekém Starém Bolevci roku 1917.

Zámek i pivovar vzkřísil Robert Lažanský, který je vzdáleným příbuzným posledních vlastníků panství. Tak vzdáleným, že zámek nezdědil, ale musel koupit. Pivovar s manželkou obnovili jako další zdroj financí potřebných k údržbě a opravám parku a zámeckých budov. Dříve se říkalo, že na každý čtvereční metr zámecké střechy je zapotřebí hektar lesa nebo pole k financování. Dnes musí stačit výdělek z provádění turistů a malého pivovaru.

Ročně může pivovar vydat 200 várek, to znamená vyrobit 2 000 hektolitrů piva. Kromě tří nepasterizovaných Prokopů čepují i lahvují každoroční speciality na Velikonoce, Máje i Václava a další lahůdky. Nejsilnější bývá Vánoční 22° tmavý speciál.

Všechna piva jsou nepasterizovaná, vyrobena podle staročeských receptur a ze žateckého chmele, především pak z odrůdy žatecký poloraný červeňák.

Zámecký pivovar Chyše vyrábí:

  • Prokop 11° světlý

Světlé pivo plzeňského typu s průměrným obsahem alkoholu 4,0% obj. Toto pivo Vás překvapí svou příjemnou nahořklou chutí a jemným chmelovým aroma.

  • Prokop 12° jantar

Pivo medové barvy s průměrným obsahem alkoholu 4,2% obj., je vařeno ze čtyř druhů speciálních sladů, které tomuto ležáku dodávají nezaměnitelnou chuť i aroma.

  • Prokop 12° tmavé

Pivo temně černé barvy s průměrným obsahem alkoholu 4,2% obj. Osobitou chuť tmavého ležáku dodává pražený slad a aromatický žatecký chmel.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz