Královský pivovar Krušovice

U Pivovaru, 270 53, Krušovice, Tel.: +420 313 569 111, exkurze@krusovice.cz
Krušovice/Společnost - Krušovice




Pokud se budete chtít podívat na to, jak se tady vaří pivo, můžete se projít pivovarským provozem v rámci exkurze. V nedaleké prodejně si pak budete moci zakoupit pivní suvenýry nebo piva.

V rámci služeb pivovaru si lze projít několika kurzy. Prvním z nich je kurz technologie výroby a čepování piva, tím druhým kurz pivního sommeliérství, v jehož rámci se naučíte rozeznávat základní druhy piv, které jsou na světě. Dozvíte se, jak pivo správně degustovat a jaké chutě v něm hledat. Na konci obou kurzů získáte certifikát. Kurzy se konají většinou jedenkrát do měsíce, a to vždy v sobotu.

Kromě těchto dvou kurzů se pivovar snaží upoutat pozornost i akcemi, za vyzkoušení určitě stojí například krušovická chmelová brigáda, během níž se dobrovolníci zúčastňují pěstování a ruční sklizně žateckého chmelu. Na jejich počest jim pak vrchní pivovarský sládek uvaří speciální várku místního desetistupňového piva právě z jimi sčesaného chmele.

V některých hospodách budete moci ochutnat i tzv. Krušovice z tanku. Jedná se o pivo, které je skladováno ve speciálních tancích přímo v restauracích. Pivo není pasterované a má přesně nastavenou teplotu na 2–3 stupně Celsia.

V pivovaru narazíte na tyto druhy piva:

  • Krušovické 10° pivo
  • Krušovické 12° pivo
  • Krušovické černé pivo
  • Krušovické pivo Mušketýr
  • Krušovické pivo Malvaz
  • Krušovické pivo Pšeničné

Krušovický pivovar patří mezi nejstarší pivovary na území České republiky. Svůj vznik datuje na dobu po roce 1517. Jak už jeho název napovídá, nachází se v katastru obce Krušovice na Rakovnicku. Pivovar je v majetku stejnojmenné akciové společnosti Krušovice. Vlajkovou lodí výroby je pivo tzv. plzeňského typu s názvem Krušovice.

Vznik pivovaru v Krušovicích je úzce spojen se Svatováclavskou smlouvou, která narovnala vztahy mezi královskými městy a zástupci tehdejší šlechty. Ke vzniku této smlouvy přispěla selská povstání, která ohrožovala jak města, tak i samotnou šlechtu. Smlouva povolovala šlechtě vařit pivo.

Ještě v 16. století, konkrétně v roce 1583, se pivovar dostal do rukou císaře Rudolfa II. V období mezi léty 1945 a 1991 byl pak součástí několika státních podniků. Od roku 1993 spadal pod nadnárodní společnost Radeberger Gruppe, v současnosti patří nizozemské společnosti Heineken.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz