Pivovar Starobrno

Hlinky, 603 00, Brno, Tel.: +420 543 516 111, starobrno@starobrno.cz
Brno/Společnost - Brno




Nadšenci zajímající se o výrobu piva mají možnost zúčastnit se prohlídky s kvalifikovaným průvodcem, která se koná téměř každý den. Pro skupiny jsou připravené prohlídky od 9:00 do 17:00 hodin, přičemž minimální počet návštěvníků ve skupině je pět. Individuální prohlídky se konají každou sobotu a neděli od 11:00 do 13:00 a od 14:00 do 15:00. K vidění je provozní část pivovaru, včetně varny a provoz, ve kterém se plní a vyrábí speciální pivní plastové Maxilahve, v nichž se pivo distribuuje.

Pivo Starobrno je oblíbené pro svoji jemně hořkou chuť a sladovou vůni. Pivovar vyrábí výčepní piva, ležáky i speciály, od roku 2012 vaří i nepasterované pivo.

Při významných událostech se v pivovaru vaří i speciality, jako je například Zelené pivo, které se čepuje na Zelený čtvrtek, nebo Modrá Kometa či  pivní speciál Baron Trenck

Jinak tady tradičně vyrábí:

  • Starobrno tradiční nepasterizované
  • Starobrno medium nepasterizované
  • Starobrno ležák nepasterizované

Vedle piv pro český trh se zde vyrábí v licenci i slovenské pivo Zlatý bažant.

Historie pivovarnictví v Brně sahá do roku 1243, kdy Václav I. udělil městu královská privilegia, mezi kterými bylo i právo vařit pivo. O vývoj pivovarnictví se velkým dílem zasloužil sládek pivovaru Ondřej Poupě, který zde zavedl teploměr, pivní váhu, a dokonce otevřel první pivovarnickou školu.

Na stejném místě stával pivovar již od roku 1325, kdy vznikl při klášteru cisterciaček. Současný název Starobrno se používá zhruba od druhé poloviny 19. století.

K rozmachu pivovarnického průmyslu u nás došlo ve druhé polovině 19. století. V roce 1872 se Josef Mandel a Hermann Hayek, majitelé tehdejšího brněnského klášterního pivovaru, rozhodli vybudovat pivovar nový a moderní. Pivu, které tu začali vařit, se říkalo „starobrněnské“.

Ve 20. století se pivovar těšil velké oblibě, v 90. letech pak proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce a modernizace. Pivovar dnes patří k nejmodernějším podnikům svého druhu u nás, pivo však stále vaří podle tradičních receptur.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz