Pivovar Nymburk

Pražská, 288 02, Nymburk, Tel.: +420 325 517 200, nymburk@postriziny.cz
Nymburk/Společnost - Nymburk




Dodnes tu o různých výročích pivovar používá spisovatelův odkaz. U příležitosti 100. výročí Hrabalova narození zde proběhla řada kulturních akcí jako třeba „Čtení na sladovně“ nebo znalostní soutěž o Hrabalovi, ve které byl hlavní cenou multipack jubilejního ležáku uvařeného speciálně ke spisovatelovu nedožitému jubileu.

V objektu najdete Pivovarskou prodejnu nejen s celým místním sortimentem.

Pivovar Nymburk vyrábí:

  • Sváteční speciál

S láskou vyrobené 14°  pivo s obsahem alkoholu 5,8 % nezaměnitelné chuti a příjemné intenzivní hořkosti.

  • Něžný Barbar

Klasickou technologií vyrobený 13° polotmavý speciál s obsahem alkoholu 5,3 %, jantarovou barvu a jemnou karamelovou příchuť získává dávkou speciálního sladu.

  • Nymburk Lager Beer

Středně až hluboce prokvašené pivo s nižší plností, jemnou hořkostí, středním řízem a čistou vůní. Obsah alkoholu 3,5 %.

  • Bogan

Hluboce prokvašené 13° stupňové světlé pivo s plnou chlebnatou chutí a příjemně výraznou hořkostí. Obsah alkoholu 5,5%.

  • Francinův ležák

Prémiové středně až hluboce prokvašené pivo s vysokým řízem, nasládlé s příjemným dozníváním hořkosti. Obsah alkoholu 5,1%.

  • Tmavý ležák

Středně prokvašené 11° stupňové pivo s výbornou plností a středním řízem. Při výrobě se přidává bavorský, karamelový a barevný slad. Obsah alkoholu 4,3 %.

  • Pepinova desítka

Tradiční středně až hluboce prokvašené výčepní pivo s vyváženou chutí a jemnou hořkostí. Obsah alkoholu 4,1 %.

  • Postřižinské výčepní

Středně prokvašené pivo střední plnosti a jemné hořkosti. Příjemný říz a čistá vůně zaručují osvěžující chuť. Obsah alkoholu 3,5 %.

  • Nealko pivo Střízlík

Nealkoholické slabě prokvašené pivo osvěžující chuti a bohatou pěnou. Obsah alkoholu do 0,5 %.

Nymburský pivovar byl založen c. a k. výnosem 29. dubna 1895. Pivovarnictví tu má však tradici už od 14. století. Král Jan Lucemburský městu várečné právo udělil už 26. prosince 1327 a přidal několik privilegií včetně „mílového práva“. To zaručovalo, že v okruhu jedné staročeské míle (11,25 km) od města bude místní pivovar monopolním dodavatelem piv a dalších výrobků. Přesto se v tehdejším Nymburce uživilo kolem 14 pivovarů a 40 sladoven.

Drobnější provozy byly ve prospěch  Měšťanského pivovaru, předchůdce dnešního podniku, zrušeny od počátku roku 1785 a nakonec bylo až do roku 1847 ve městě zakázáno prodávat jiné pivo než místní. Ani to však nemohlo zlepšit upadající kvalitu monopolního dodavatele, který byl řízený nekompetentně hrabivým právovárečným výborem z řad nymburských konšelů. Teprve po pádu monopolu se neslavná situace začala měnit. V roce 1895 byl založen Nymburský pivovar, který svou první várku piva uvařil o 3 roky později.

V době Bohumilova otce Františka Hrabala se pivovar zotavoval z následků první světové války a výroba rostla. Po druhé světové válce přišlo znárodnění a v jeho rámci tu byl do roku 1947 národním správcem právě otec Bohumila Hrabala.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz